Bez obzira na upozorenja koja pristižu od strane predstavnika veleposlanstava država članica EU-a i SAD-a, te zadnjem izvješću o stanju slobode medija u svijetu prema kojem se Hrvatska srozala za pet mjesta, aktualna vlast nastavlja s misijom ovladavanja medijima. Osim HRT-a, gdje su na red došle smjene na uredničkim pozicijama radijskih programa, iznenada je smijenjena i glavna urednica tportala, Đurđica Klancir.

Usprkos pojačanom monitoringu međunarodne zajednice zbog pritisaka na medije, te netom objavljenom izvještaju Reportera bez granica o pogoršanju slobode medija u Hrvatskoj, nastavljaju se smjene vodećih osoba u hrvatskim medijima. Osim na javnoj televiziji i radiju, na udaru su i korporativni mediji.
Na prijedlog v.d. ravnatelja Programa HRT-a Joze Barišića v.d. glavnoga ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić imenovao je na mjesto vršiteljice dužnosti glavne urednice Trećeg programa Hrvatskog radija Nevenku Dujmović koja je zamijenila Rajku Rusan, piše Forum.

Nove urednice na Trećem programu Hrvatskog radija i Radio Sljemenu

U službenoj biografiji navodi se kako je Nevenka Dujmović diplomirala kroatistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, nakon čega počinje raditi na HR3, gdje posljednjih dvadesetak godina vodi i uređuje emisiju Razgovor s povodom u kojoj sudjeluju istaknuti pojedinci iz kulturnoga i društvenoga života, kao i druge emisije s područja književnosti, kulture i publicistike. Neslužbena kaže da je supruga Tihomira Dujmovića, zadnje desetljeće i pol odanog panegeričara hrvatske stare i nove desnice, navodi Forum.

Do smjene je došlo i na Radio Sljemenu, gdje je također na prijedlog v.d. ravnatelja Programa HRT-a Joze Barišića v.d. glavnoga ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić u srijedu imenovao Tanju Baran vršiteljicom dužnosti glavne urednice HRT – Radija Sljeme nakon što je te dužnosti razriješena Ivanka Zorić. Tanja Baran se uglavnom, kako predvidljivo, do sada bavila tradicijskom kulturom i religijskim temama.

Na mjesto glavne urednice tportala umjesto Đurđice Klancir postavljena Danijela Jozić

Imamo još jednu vršiteljicu dužnosti, ovaj put na korporativnom tportalu. Dosadašnju glavnu urednicu i poznatu novinarku Đurđicu Klancir zamijenila je Danijela Jozić, koja je na Tportalu bila zadužena za ekonomiju.

Đurđica Klancir, dugogodišnja glavna urednica Globusa, a potom i Business.hr-a, prostor Tportala otvorila je brojnim neovisnim novinarima pretvorivši ga u prostor slobode, očito na užas vlasnika koji su je odlučili zamijeniti novinarkom koja je nakon Novog lista radila u poslovnim novinama poput Business.hr-a i Poslovnog dnevnika.

U kojem smjeru će tportal dalje ići, nadamo se da se varamo, ali teško je tako ne zaključiti, dovoljno govore naslovi poput "Poslodavci složili listu najbizarnijih nameta kojima ih država dere" ili "Reforme se neće svidjeti svima, ali su fer", koje je već stigla potpisati novoimenovana urednica. Spomenimo i kako je nakon iznenadne smjene Klancir s mjesta glavne urednice promptno promijenjen i impresum tog portala.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.