Neprofitni mediji potrebni su zbog očuvanja pluralnosti mišljenja u hrvatskom društvu i kako bi se čuo kritički i neovisni glas, koji je u većini ostalih medija danas prigušen političkim ili poslovnim pritiscima, jedan je od zaključaka s tematske rasprave o mogućnostima za stabilizaciju i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj, koja je u ponedjeljak održana u Kući ljudskih prava u Zagrebu.

Raspravi su prisustvovali i predstavnici pojedinih političkih stranaka, iz SDP-a su to bili Peđa Grbin i Milan Živković, iz HNS-a Goran Beus Richembergh, a sudjelovao je i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. HDZ-ov Jasen Mesić, iako je prvotno potvrdio dolazak na kraju se ispričao, baš kao i predstavnik Mosta. Tako je, valjda, i trebalo biti budući da je aktualni HDZ-ov tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, inače i potpredsjednik Mesićeve stranke i ljubitelj revizionizma kojemu je antifašizam floskula, u kratko vrijeme napravio sve što je mogao da neprofitne medije potpuno uništi, piše Forum.tm.

Grbin (SDP): Naša je obaveza nastaviti tamo gdje smo stali

Predstavnici HNS-a i SDP-a suočili su se s kritikom kako su svojim mlakim pristupom izrade medijske strategije otvorili put Hasanbegovićevu, odnosno Mostovu i HDZ-ovu kaosu koji je uslijedio.Tako je SDP-ov Grbin priznao da se od 2011. do 2015. godine dok su njihove stranke bile na vlasti - ipak moglo učiniti više i da je nedostatak institucionalnog okvira otvorio vrata 'haračenju' nove vlasti.

"Naša je obaveza nastaviti tamo gdje smo stali", rekao je Grbin, koji ipak smatra da je, unatoč svakom čvrstom institucionalnom okviru, moguće u kratkom vremenu uništiti sve postignuto, ma koliko taj okvir bio snažan. Tu je naveo primjer Agencije za elektroničke medije u kojoj je za smjenu Mirjane Rakić bila dovoljna prijetnja izglasavanja nepovjerenja njezinu izvješću u Hrvatskom saboru, osnažena ruljom od pet tisuća ljudi koja je uzvikivala nacističke parole.

Hrvatska se proslavila i po tome što je prva zemlja Europske unije kojoj je u posjet došla zabrinuta Međunarodna delegacija za medijske slobode

"Ako ništa drugo, ovih šest mjeseci ove sada već bivše vlasti pokazalo je da je u tako kratko vrijeme moguće uništiti sve što se napravilo u posljednjih 15 godina", kazao je HNS-ov Beus Richembergh. Upozorio je da je i iskustvo pokazalo kako se ne smije slušati "grupu amatera i entuzijasta koji dopadljivim parolama vabe glasače", misleći na Most, te istaknuo kako je stavljanje svih političkih opcija u isti koš kontraproduktivno i opasno.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. komentirala je kako nisu sve stranke iste no i kako su "po nekim postupcima slični", te kako je upozoravala SDP i HNS na vrijeme da srede situaciju s neprofitnim medijima i civilnim udrugama. Također je dodala kako se taj sektor "uvijek sjajno razumije s političarima u predizborno vrijeme" no potrebno je strukturno uspostaviti dijalog s civilnim društvom.

U slučaju povratka na vlast SDP i HNS vraćaju potpore neprofitnim medijima, najkasnije s novim proračunom

U slučaju da njihova opcija pobijedi na izborima SDP i HNS najavljuju nastavak financiranja neprofitnih medija, no to će biti teško izvesti ove godine. Beus Richembergh objasnio je kako prvo treba ići u rebalans proračuna i vidjeti koliko je novca ostalo od lutrijskih sredstava, kojima su se neprofitni mediji financirali dok nova vlast to nije odlučila ukinuti. Tek bi se novim proračunom u 2017. godini, u najgorem slučaju, financiranje moglo vratiti na isti iznos kao i prošle godine, odnosno na nešto više od tri milijuna kuna.

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, naveo je kako je HDZ-ova politika osnovala i paralelno novinarsko društvo HNiP, čiji su članovi redom zauzeli sve čelne pozicije na HRT-u.

Sanja Sarnavka komentirala je kako je upozoravala SDP i HNS na vrijeme da srede situaciju s neprofitnim medijima i civilnim udrugama. Također je dodala kako se taj sektor "uvijek sjajno razumije s političarima u predizborno vrijeme" no potrebno je strukturno uspostaviti dijalog s civilnim društvom

"To, međutim, nije novinarska udruga, nego parapolitička organizacija i svaki njihov istup brani vlast", kazao je Leković. HND će inzistirati od svake nove vlasti, jer se s ovom nije dalo razgovarati, na poštivanju zahtjeva HND-a za poštivanje novinarskih sloboda. Hrvatska se, naime, proslavila i po tome što je prva zemlja Europske unije kojoj je u posjet došla zabrinuta Međunarodna delegacija za medijske slobode. "Oni dolaze u zemlje u kojima se guše novinarske slobode, a nisu bili ni u Poljskoj ili Mađarskoj, samo u Hrvatskoj, što dovoljno govori", kazao je Leković.

Neprofitni mediji moraju postati ravnopravi igrači u medijskom prostoru

Sandra Bartolović, urednica i novinarka Forum.tm-a, podsjetila je na sedam zahtjeva koje su političkim akterima uputili neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije u kojoj su Lupiga, Forum.tm, CroL, Tris, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, gdje je od vlasti zatraženo prepoznavanje novinarstva kao javnog dobra te osiguravanje sustavne zakonodavno-institucionalne potpore medijima u novinarskom radu.

Davorka Blažević, urednica i novinarka portala Tris.com, upozorila je da će se bez trećeg sektora, odnosno neprofitnih medija, dobiti surogat mediji koji će objavljivati informacije bitne samo ekonomskoj i političkoj eliti.

HDZ-ova politika osnovala je i paralelno novinarsko društvo HNiP, čiji su članovi redom zauzeli sve čelne pozicije na HRT-u

Milorad Pupovac kazao je da neprofitni mediji imaju svu podršku SDSS-a te da kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća, koji je ujedno i izdavač tjednika Novosti, zna na koje probleme nailazi iako, kaže, Novosti imaju sreću jer se još financiraju iz proračuna. Pozvao je na spašavanje neprofitnih i javnih medija.

"Preko Novosti želimo pokazati kako se društveni novac može iskoristiti za emancipatorsko, etičko i nezavisno novinarstvo", rekao je Pupovac.

Predstavnici HNS-a i SDP-a suočili su se s kritikom kako su svojim mlakim pristupom izrade medijske strategije otvorili put Hasanbegovićevu, odnosno Mostovu i HDZ-ovu kaosu koji je uslijedio.Tako je SDP-ov Grbin priznao da se od 2011. do 2015. godine dok su njihove stranke bile na vlasti - ipak moglo učiniti više i da je nedostatak institucionalnog okvira otvorio vrata 'haračenju' nove vlasti

Milan Živković, bivši savjetnik ministrice kulture Andree Zlatar Violić koji je bio zadužen za izradu medijske strategije, a danas je u SDP-u, kazao je da neprofitni mediji u kratkom roku moraju postati ravnopravni igrači u medijskom prostoru te kako se to ne može učiniti bez javnog novca. Zaključio je, pak, da treba odustati od mjera štednje i ucjene javnim dugom, koje traju već više od dva desetljeća, ako se želi dati snažniji institucionalni okvir za spas novinarstva i spriječiti uspon radikalne desnice.

Videosnimku dijela rasprave donosi Radio 808:

 

 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.