Sinoć je na HRT-u održano završno sučeljavanje predstavnika političkih stranaka i koalicija koje će sudjelovati na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna. Svi redom su, očekivano, obećavali biračima bolji standard i gospodarski napredak, za koji upravo oni imaju najbolja rješenja i konkretne mjere te istaknuli glavne smjernice njihovih programa.

HRT je na sučeljavanje u dogovoru s Državnim izbornim povjerenstvom pozvao predstavnike onih lista koje prema rezultatima mjerodavnih anketa prelaze četiri posto u nekoj od izbornih jedinica kako bi bili sigurni da sudjeluju svi oni koji imaju visoke šanse ući u Hrvatski sabor, pojasnili su.

Na sučeljavanju su bili Miroslav Šimić iz Mosta, Ljubo Jurčić iz stranke BM 365, Dragan Vulin iz HDSSB-a, Boris Miletić iz IDS-a, Ivana Maletić iz HDZ-a, Krešo Beljak iz Narodne koalicije te Dominik Vuletić iz Živoga zida.

HDSSB za boljitak Slavonije, HDZ će "vjerodostojno ostvariti obećano", a IDS u fokus stavlja decentralizaciju Hrvatske

Dragan Vulin (HDSSB) je rekao da je stanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu teško te da su ovdje da rješavaju probleme. Program HDSSB-a i HKS-a je jasan - borba za bolji standard. Nudimo konkretne mjere, a ne pusta obećanja, rekao je. Podsjetio je na šest amandmana iz ožujka koje je HDSSB u Saboru predložio za boljitak stanovnika Slavonije, no oni su glatko odbijeni od ostalih stranaka. Zalažemo se za preseljenje resora Ministarstva poljoprivrede u Slavoniju, istaknuo je.

Ivana Maletić je naglasila kako je najveći problem u Hrvatskoj iseljavanje mladih. Selo je potpuno uništeno, industrija devastirana, Hrvatska je na dnu konkurentnosti i to žele promijeniti, jer "to zaslužuju naši branitelji, naši umirovljenici, naši mladi. Sve ono što govorimo ćemo i ostvariti vjerodostojno i zajedno", rekla je.

Boris Miletić (IDS) vjeruje da će se čuti razna obećanja, ali koalicija IDS, PGS i Lista za Rijeku nudi kako to ostvariti, kaže. Zalažu se za decentralizacjiu Hrvatske, jer centralistički sistem upravljanja nije imao uspjeha. Decentralizacija znači spuštanje odgovornosti i ovlasti s državne razine na regionalnu i lokalnu, objasnio je. Kao dobar primjer je naveo izdavanje građevinskih dozvola koje su prebačene na lokalnu razinu, zatim dio ovlasti u školstvu i zdravstvu koje su 2003. spuštene na lokalnu razinu. Decentralizacija je put gospodarskog oporavka, država se pokazala kao loš gospodar, zaključio je Miletić.

Most želi izglasavanje zakona prije formiranja nove Vlade, a Narodna koalicija nudi "prekid kaosa koji vlada zadnjih 10 mjeseci"

Miroslav Šimić (Most) je kazao kako je Most iskoristio proteklih 20 dana da građane upozna sa svojim programom koji je rađen za zaštitu nacionalnih interesa. Žele smanjiti porezna opterećenja rada i poduzetnika, odgovorno upravljati otpadom na način da će u tom sektoru otvarati nova radna mjesta a važan im je i nastavak reforme obrazovanja. "Iznijeli smo svoje prijedloge zakona koje želimo da se donesu prije izglasavanja povjerenja nove Vlade", kazao je Šimić.

Građanima je poručio kako su svi oni ovdje danas zbog izbora. "Vi građani imate priliku odlučiti u kojem će smjeru ići Hrvatska. Priliku imate jer Most nije bio spreman na kompromise", zaključio je.

Krešo Beljak (HSS) rekao je kako Narodna koalicija nudi "prekid kaosa koji vlada u zadnjih 10 mjeseci, nastavak svega onoga dobroga što se događalo u vrijeme vlade Zorana Milanovića".

"Zemlja se nalazi pred velikim problemima: imigrantska kriza, problemi sa Srbijom, Mađarskom, EU fondovi se ne koriste jer su svi projekti iz vremena Milanovićeve vlade zaustavljeni, i sada je možda zadnja prilika za spas nacije i države", rekao je Beljak i poručio: "Želimo se odmaknuti od svih ideoloških rasprava. Mi smo koalicija koja će se baviti budućnošću, decentralizacijom, spuštanjem odgovornosti na lokalnu razinu, decentralizacijom državnog zemljišta, nekretnina, koja će osloboditi barijere poduzetnicima. Pustite nas da radimo". 

Majka odgajateljica u fokusu Bandićeve koalicije, a Jedina opcija želi neokolonijalni model promijeniti u proaktivnu politiku

Ljubo Jurčić je naglasio kako njihova koalicija Za premijera, polazi od toga da se Hrvatska kreće prema dnu, a na drugoj strani imamo resurse koji omogućuju dvosturko veću industriju i standard građana nego što ga sad imamo. Vlade zadnjih godina ništa nisu poduzimale, a Hrvatska je pokazala da je zemlja u kojoj je moguć prirodni rast, rekao je Jurčić.

Naglasio je kako će se baviti fiskalnom politikom, monetarnom politikom koje će pokrenuti regionalnu i industrijsku politiku, a one će omogućiti veća ulaganja u obrazovanje i kulturu. "Majka odgajateljica u fokusu je naših planova", naglasio je Jurčić.

Dominik Vuletić iz Udruge Franak, rekao je da koalicija Jedina opcija (Živi zid, Udruga Franak i Promijenimo Hrvatsku) zna kako se može promijeniti situacija.

"Ove godine Hrvatska postaje najsiromašnija zemlja EU-a, ostaje bez ljudi. Predstavljamo koherentan program koji je sastavio tim stručnjaka. Imamo cilj, ali nudimo i konkretna rješenja, koja su u praksi u drugim državama proizvela izvanredne rezultate. Cilj je povećanje plaća, povećanje minimalne plaće te uvođenje naplate poreza na dodatnu vrijednost. Ovaj neokolonijalni model treba promijeniti u proaktivnu politiku", rekao je.

HDZ vjerodostojno ignorira LGBT zajednicu

I uoči ovih prijevremenih parlamentarnih izbora portal crol.hr je uputio predstavnicima stranaka i koalicija pitanja vezana uz LGBT teme, no tek se njih nekolicina njih i odazvala.

HDZ je odlučio ostati vjerodostajan i kao i svaki put do sada ignorirati naša pitanja, baš kao i sve pozive i sms-ove, a iz Mosta su prvotno obećali odgovoriti u najkraćem roku pa su krenuli putem svojih bivših partnera u bivšoj Vladi i prestali odgovarati na pozive i mejlove. I u stranci Bandić Milan 365 - Stranci rada i solidarnosti odlučili su zanemariti odgovore na upućena im pitanja.

Svoja stajališta o LGBT pravima, istospolnim obiteljima, odnosu Crkve i države čitateljima crol.hr-a iznijeli su predstavnici Narodne koalicije (Karolina Leaković, SDP), ORaH-a (Vedran Bajsić), stranke Pametno (Ivica Puljak) i koalicije Jedina opcija (Ivan Pernar, Živi zid).

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.