S prvim danom listopada statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje postala je brojnija za još 30 nezaposlenih novinara i novinarki, a njih još 250 koji su honorarno radili za neprofitne medije ostat će bez prihoda. To su podaci kojima će se sigurno ponositi tehnički ministar kulture na odlasku, Zlatko Hasanbegović, čija je misija oslabljivanja medija trećeg sektora time završena.

Tim je povodom Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo priopćenje kojim upozorava na katastrofalne posljedice Hasanbegovićeve medijske politike.

"Završetkom programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koji je u posljednje tri godine osnažio treći medijski sektor, 280 novinara sa zadnjim danom rujna ostalo je bez prihoda za život. Budućnost 20 neprofitnih medija, u kojima je radilo 30 stalno zaposlenih novinara i 250 vanjskih suradnika, neizvjesna je". kažu.

Ističu kako je to rezultat političkog djelovanja ministra kulture na odlasku Zlatka Hasanbegovića, koji je u siječnju ove godine ukinuo program sufinanciranja neprofitnih medija, raspustio stručno povjerenstvo koje je te potpore dodjeljivalo te stopirao program potpore medijima zajednice za koji je Ministarstvo u prošlom mandatu osiguralo 30,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Ne, nije "novac poreznih obveznika"

Tako su Hasanbegovićevim "radom" prekinuti programi koji su barem djelomično zaustavljali trend odlazaka profesionalnih novinara na burzu, kao i potpunog društvenog i materijalnog urušavanja profesije.

HND u priopćenju koje potpisuje predsjednik Saša Leković još jednom upozorava na raširene tvrdnje kako se na te medije "trošio novac poreznih obveznika".

"Treba naglasiti kako je rad neprofitnih medija sufinanciran sa nešto manje od tri milijuna kuna od prihoda igara na sreću Hrvatske lutrije, dakle ne iz proračunskog novca. Ta skromna sredstva bila su dostatna da pojedini portali zaposle prosječno po jednog novinara/novinarku za neto plaću od oko 4000 kuna, a honorari vanjskih suradnika nerijetko su dosezali tek par stotina kuna mjesečno", piše HND.

Hasanbegović je tvrdio kako njegova odluka "apsolutno nema nikakve veze" s pismom Željke Markić, a u to mogu povjerovati samo oni koji ne znaju, ili svjesno zanemaruju činjenicu da su njih dvoje stari ratni drugovi još iz doba referenduma o braku, kad su se rame uz rame borili za "obranu braka", a on je među ostalim kazao kako je "zamisao da istospolni parovi posvajaju djecu bizarna"

Navode i kako važnost neprofitnih medija leži u obradi društveno važnih tema za koje komercijalni mediji rijetko pokazuju interes. Za dosadašnji model financiranja neprofitnih medija zainteresirala se Europska federacija novinara te ostale novinarske organizacije, čija je zajednička delegacija nedavno boravila u Hrvatskoj, pohvalivši ga kao jednu od rijetkih pozitivnih stvari na novinarsko-medijskoj sceni u nas.

gs
Isječak iz Hasanbegovićevog intervua tjedniku Globus iz siječnja 2016.

Korak unatrag kad je riječ o slobodi medija i pravu na slobodu izražavanja

Smatraju da je način na koji je Zlatko Hasanbegović vodio Ministarstvo kulture, posebno kad je riječ o medijima, ozbiljno ugrožavanje demokracije i pluralizma. Učinjen je golem korak unatrag kad je riječ o slobodi medija i pravu na slobodu izražavanja, dok je istodobno ohrabren revizionizam, čime su protudemokratske i totalitarne ideje dobile pravo građanstva. Izborom Hasanbegovića za ministra teško je narušen ugled Republike Hrvatske u međunarodnim krugovima.

Hrvatsko novinarsko društvo od budućeg mandatara Vlade Republike Hrvatske očekuje da ozbiljno povede računa o osobi koju će izabrati za novog ministra/icu kulture kako bi se u što kraćem roku sanirala šteta koju je svojim djelovanjem počinio odlazeći ministar. Kako u medijskom, tako i ukupnom kulturnom prostoru, s kojim je sustavno odbijao bilo kakvu komunikaciju, a pogotovo suradnju, a u svoj resor pripuštao tek svoje svjetonazorske istomišljenike kojima je isključivost i netolerancija prema drugima i drugačijima glavna odrednica djelovanja.

Treba naglasiti kako je rad neprofitnih medija sufinanciran sa nešto manje od tri milijuna kuna od prihoda igara na sreću Hrvatske lutrije, dakle ne iz proračunskog novca. Ta skromna sredstva bila su dostatna da pojedini portali zaposle prosječno po jednog novinara/novinarku za neto plaću od oko 4000 kuna, a honorari vanjskih suradnika nerijetko su dosezali tek par stotina kuna mjesečno

"HND od novog ministra/ice traži da hitno riješi goruće probleme na medijskom polju te da s HND-om, kao strukovnom novinarskom udrugom, te predstavnicima medija što prije otvori dijalog radi donošenja medijske strategije u skladu s najboljim demokratskim praksama, koja treba sadržavati i rješenje za sustavno financiranje trećeg medijskog sektora", poručio je završno HND.

Podsjetimo, iako je najavljivao kako će njegov prvi ministarski potez biti "dubinska snimka stanja", a zatim "analiza prema kojoj će ustanoviti kriterije prema kojima je novac dosad trošen", ništa od toga se nije dogodilo, osim ako, naravno, njegove vještine "dubinskog snimanja" i "analize" nisu nadljudske.

Zlatko i Željka zajedno protiv terorista i razbojnika

Neizbježno je spomenuti i kako je Hasanbegović bez konzultacija i bez dijaloga, 29. siječnja razriješio Povjerenstvo za neprofitne medije, a to se dogodilo samo tri dana nakon pisma Željke Markić u kojem je od njega izravno tražila upravo razrješenje povjerenstva te istragu o njegovu radu i, dakako, poništenje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima.

Istog je dana, 29. siječnja, dotična ushićeno poručila kako će se sad "čuti vrisak do neba svih onih koji su živjeli od privilegija". Možda je sad dobro vrijeme da se nasladi, recimo, nad sudbinom samohrane majke dvoje djece koja je radila za nas, a nije joj pružena ni prilika da nastavi.

Sad će se čuti vrisak do neba svih onih koji su živjeli od privilegija!

Posted by Željka Markić on Friday, 29 January 2016

Hasanbegović je tvrdio kako njegova odluka "apsolutno nema nikakve veze" s pismom Željke Markić, a u to mogu povjerovati samo oni koji ne znaju, ili svjesno zanemaruju činjenicu da su njih dvoje stari ratni drugovi još iz doba referenduma o braku, kad su se rame uz rame borili za "obranu braka", a on je među ostalim kazao kako je "zamisao da istospolni parovi posvajaju djecu bizarna".

Kazao je još i kako inicijativa U ime obitelji ima vrijednosno i građansko utemeljenje jer nikoga ne isključuje, ne dovodi u pitanje niti jedno temeljno građansko pravo te ni s jednim životnim stilom ili navikom se ne dovodi u sukob", a bio je uvjeren kako su pripadnici/e te inicijative bili "izloženi medijskom terorizmu i razbojništvu".

Pa je poslan u sveti rat protiv novinara-terorista i razbojnika te je taj heroj golim rukama "razbio" njih 280.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.