U petak je pred Ustavnim sudom održana konferencija za medije kojom je udruga Kontra prije predaje ustavne tužbe, uz Žensku mrežu i Ženske studije, razvila transparente s porukama vezanim uz slučaj diskriminacije u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu.

Ustavnoj tužbi prethodio je slučaj majki dviju djevojčica, učenica Osnovne škole Bartol Kašić u Zagrebu koje su se obratile medijima, ministarstvu obrazovanja i Kontri 2009. godine, jer je vjeroučiteljica Jelena Ćorić Mudrovčić podučavala djecu da je homoseksualnost bolest, a homoseksualci bolesni.

Udruga Kontra podigla je tužbu na osnovi Zakona o suzbijanju diskriminacije prvu takvu, još 2009. godine, a zbog sadržaja je zatražen hitan postupak. S obzirom na vremenski dug protok uložena je tužba i Upravnom sudu koji je presudom tražio hitno donošenje presude, no ona je izostala šest godina do donošenja presude.

d

Vrhovni sud, koji je odbacio tužbu dva dana pred parlamentarne izbore 2015. godine je u obrazloženju presude naveo da nije dokazano diskriminacijsko postupanje vjeroučiteljice, jer je zapravo samo "upotrebljavala formulacije iz vjeronaučnog udžbenika 'S Kristom u život' u kojima se homoseksualnost ne objašnjava kao izopačenost, nego se navodi da su homoseksualni čini u sebi neuredni, protive se naravnom zakonu i ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni".

Međutim, sud je u dokaznom postupku odbio saslušati svjedoke.

r

U listopadu 2016. godine Vrhovni sud odbacuje reviziju udruge Kontra, zbog čega je sad podnesena ustavna tužba. Na pitanje što očekuje s obzirom na izmijenjene okolnosti na političkoj sceni, koordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je kako se nada da će Vrhovni sud razmatrajući tužbu ovaj put uzeti u obzir sve relevantne činjenice za kazneni postupak, no ukoliko presuda bude po istom modelu kao i dosad, sljedeća je instanca Europski sud za ljudska prava.

Predaji ustavne tužbe nazočila je i jedna od majki učenica.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.