U jeku kampanje za ozakonjenje bračne jednakosti u Australiji prijavljeni su promidžbeni materijali koji šire govor mržnje, no prije svega očite laži o LGBT osobama. Australska ljevica poziva premijera na odgovornost zbog ustrajanja na bespotrebnoj poštanskoj debati koja je ovakve ekscese omogućila.

Nakon otvorene podrške dijela australskih medija, neminovno je bilo da će se javiti i oponenti istospolnog braka u Australiji. Tako se nedavno u Melbourneu pojavio plakat koji prikazuje uplašenog dječaka ispred kojeg se nalaze dva muškarca s remenima duginih boja i poklič "Stop the fags".

Prema autorima plakata, "92% djece LGBT roditelja zlostavljano je, 51% pati od depresije, a 72% je pretilo", podaci koji se, dakako, ne mogu pronaći ni u jednoj relevantnoj znanstvenoj studiji.

Lažima do konačnog cilja i već viđen hrvatski primjer

Uz to, u Sydneyju su pronađeni i leci na engleskom i mandarinskom jeziku koji lamentiraju nad činjenicom da "homoseksualnost znači smrt obiteljske loze i ne može donijeti potomstvo". Leci, k tome, poučavaju da bi ozakonjenje istospolnog braka dovelo do "porasta lažnih transrodnih žena", što bi moglo "olakšati silovanje žena u javnim toaletima", a ponavljaju i davno razoren mit o "homoseksualcima kao glavnom izvoru AIDS-a".

sf

Podsjetimo, sličnim metodama širenja laži i propagande uoči hrvatskog referenduma o braku služili su se (a i dalje to čine) i domaći protivnici LGBT prava te Zakona o životnom partnerstvu na opskurnoj stranici Zdravstveni odgoj prepunoj anonimnih tekstova u kojima se demoniziraju LGBT osobe, a "homoseksualni životni stil" nastoji prikazati bolesnim, izopačenim i devijantnim. Iza te stranice stoji udruga Građani odlučuju preko koje je, tada još neformalna inicijativa U ime obitelji, prikupljala donacije.

Otprilike u isto vrijeme Agrokor je u trgovinama Konzuma i na kioscima Tiska raspačavao letke "s informacijama o zdravstvenom odgoju" u kojima se roditelje, između ostalog, pitalo jesu li suglasni da im djeca uče o masturbaciji kao sastavnom dijelu ljudske spolnosti, pornografiji "u terapeutske svrhe", odgovornom spolnom ponašanju s korištenjem kondoma te "homoseksualnom činu kao prirodnom i jednakovrijednom".

LGBTI aktivist i glasnogovornik organizacije Just Equal, Rodney Croome, izjavio je da će ovi pamfleti sablazniti većinu Australaca i pozvao premijera da otvoreno osudi ovakvu propagandu.

p01

Poziv premijeru na preuzimanje odgovornosti

Problem je, zapravo, nastao zbog odluke konzervativnog premijera Malcolma Turnbulla da se provede neobvezujuća poštanska anketa o bračnoj jednakosti nakon što je propala njegova inicijativa da se o bračnoj jednakosti održi referendum koji bi bio obvezujuć.

Trenutačno se Australci pozivaju da se registriraju kako bi mogli primiti materijale za glasanje ako australski Visoki sud ne odluči da se anketa neće provesti. Zagovornici jednakosti upozoravali su Turnbulla da bi takvo glasanje moglo dovesti do mnogobrojnih malverzacija i blaćenja LGBT osoba, no premijer je odgovorio kako vjeruje da je Australija dokazala da može voditi debate bez vrijeđanja i manipuliranja glasačima.

Sad aktivisti, na čelu s vođom opozicije Billom Shortenom, traže od Turnbulla da preuzme odgovornost za lažne napise koji su se pojavili.

Ne krive premijera, koji je i u prošlosti istupao protiv homofobije, kao kad je na izjavu islamskog vođe šeika Shadyja Alsuleimana da homoseksualci šire bolesti odgovorio da homofobiju treba osuditi svuda, no drže da bi, kad je već pokrenuo bespotrebno trošenje novca na anketu, trebao osigurati da se debatiranje o bračnoj jednakosti održi u okvirima korektnosti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.