Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske prozvale su sinoć ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i policiju kao odgovorne za ulično nasilje nad sudionicima antiratne akcije koja je uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Mirna protestna antiratna akcija, čije je sudionike čuvao kordon policije, a počela je u četvrtak nešto prije 18 sati na središnjem zagrebačkom trgu, izazvala je mirnu prosvjednu reakciju hrvatskih ratnih i civilnih udruga te oštru reakciju predstavnika udruga hrvatskih branitelja koji su vrijeđali mirovne aktiviste. Policija je mirne prosvjednike odijelila kordonom te ih otpratila do policijske stanice u Bauerovoj ulici.

Podsjetimo, nakon što je u srijedu MUP zabranio prosvjed pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede" zbog sigurnosnih razloga, aktivisti su odlučili održati mirnu protestnu akciju.

Nekoliko prosvjednica i prosvjednika koji su razvili crno platno i prosvjedovali bez riječi čuvao je kordon policije, a dio policijskih snaga bio je u pripremi u prolazu Harmici. Uz kordon policije mirno su prosvjedovale predstavnice i predstavnici hrvatskih ratnih i civilnih udruga, a oštro predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga uz povike "Četnici!", "Marš iz Hrvatske!", "Zašto smo se mi borili?" i uz pjesmu "Zovi, samo zovi".

Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske za izgrede su optužili ministra Vlahu Orepića i policiju.

"Najoštrije osuđujemo ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava", kažu u priopćenju.

Uvjereni su kako političku odgovornost za "današnji izljev nasilja" izravno snosi ministar Orepić, kojega prozivaju da je "pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ne samo povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima".

Tvrde da je ministar "politički motiviranom i kukavičkom zabranom grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana", što smatraju neprihvatljivim, a od Orepića traže da se javno ispriča napadnutim aktivistima i građanima Hrvatske "čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti".

"Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH. Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne", kaže se u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.