Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske prozvale su sinoć ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i policiju kao odgovorne za ulično nasilje nad sudionicima antiratne akcije koja je uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Mirna protestna antiratna akcija, čije je sudionike čuvao kordon policije, a počela je u četvrtak nešto prije 18 sati na središnjem zagrebačkom trgu, izazvala je mirnu prosvjednu reakciju hrvatskih ratnih i civilnih udruga te oštru reakciju predstavnika udruga hrvatskih branitelja koji su vrijeđali mirovne aktiviste. Policija je mirne prosvjednike odijelila kordonom te ih otpratila do policijske stanice u Bauerovoj ulici.

Podsjetimo, nakon što je u srijedu MUP zabranio prosvjed pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede" zbog sigurnosnih razloga, aktivisti su odlučili održati mirnu protestnu akciju.

Nekoliko prosvjednica i prosvjednika koji su razvili crno platno i prosvjedovali bez riječi čuvao je kordon policije, a dio policijskih snaga bio je u pripremi u prolazu Harmici. Uz kordon policije mirno su prosvjedovale predstavnice i predstavnici hrvatskih ratnih i civilnih udruga, a oštro predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga uz povike "Četnici!", "Marš iz Hrvatske!", "Zašto smo se mi borili?" i uz pjesmu "Zovi, samo zovi".

Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske za izgrede su optužili ministra Vlahu Orepića i policiju.

"Najoštrije osuđujemo ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava", kažu u priopćenju.

Uvjereni su kako političku odgovornost za "današnji izljev nasilja" izravno snosi ministar Orepić, kojega prozivaju da je "pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ne samo povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima".

Tvrde da je ministar "politički motiviranom i kukavičkom zabranom grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana", što smatraju neprihvatljivim, a od Orepića traže da se javno ispriča napadnutim aktivistima i građanima Hrvatske "čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti".

"Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH. Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne", kaže se u priopćenju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.