Ljetni LGBT festival pod dosjetljivim nazivom "Homo, fešta!" održava se ovog vikenda u Poreču, a organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč.

Festival je okupio aktiviste i umjetnike iz Hrvatske, BiH i Srbije, a započeo je u petak na središnjem gradskom trgu izložbom fotografija transrodnih osoba naziva "17:15" Nine Đurđević. Izložba je bila dio Pride Weeka, ovo joj je bilo prvo izlaganje izvan Zagreba, a u planu su i daljnja gostovanja.

Autorica je izložbu posvetila sudionicima, odnosno modelima na fotografijama koji su bili hrabri biti ono sto jesu, ali je dodala i da se veseli svijetu u kojem takva izložba neće biti potrebna. Otvorenju izložbe nazočili su i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Elio Štifanić te dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić-Dobrilović koja je rekla kako se nada da u Istri ipak nije potrebno biti jako hrabar da bi bio sto jesi.

IMG 20160826 191952

Program se nastavio u dvorištu Pučkog otvorenog učilišta, pod vedrim nebom, prikazivanjem filmova o transrodnim osobama "Ja, kad sam bio klinac, bila sam klinka" i "I know you are, but what am I?", koji je imao premijeru na Sarajevo Film Festivalu.

Tribinu nakon filma vodila je Naida Kučukalić iz Sarajevskog otvorenog centra, razgovaravši s Ninom Đurđević i Noom Pintarićem o transrodnosti, doživljaju tijela, ali i o njihovoj dualnosti autora i modela.

IMG 20160826 220525

Program prvog dana završio je zabavom na plaži u Villa Clubu, gdje je kolektiv House of Flamingo izveo drag show koji je oduševio domaće i turiste.

IMG 20160827 005329

Ovu subotu poslijepodne na gradskom kupalištu Naftaplin posjetitelji provode uz karaoke i društvene igre u pauzi kupanja, a moći će poslušati i predavanje i prezentaciju na temu povijesti i prakse drag šminke.

Večer će započeti izložbom portreta androgenih i maskulinih zena "Andro boi" Helene Janečić koja će održati i radionicu crtanja portreta, a nastaviti se prikazivanjem dokumentaraca "Prajd za sve nas" i "Ljubav je zakon" koji će predstaviti autorski tim iz Srbije, a do ranog jutra ponovno će se tulumariti u Villa Clubu.

IMG 20160826 192438

Iako se Istra smatra naprednom i otvorenom županijom (koja je glasala "protiv" na referendumu o braku), zbog liberalne vlasti, ali i zbog duge turističke povijesti, u Centru za građanske inicijative Poreč smatraju kako je i dalje važno osvještavati građane o potrebi prihvaćanja LGBT osoba kao ravnopravnih u društvu.

IMG 20160826 193401

Lani je tako Centar organizirao Lezbijski piknik, a na krilima uspjeha tog projekta odlučili su ove godine organizirati dvodnevno druženje koje bi svojim ujedno zabavnim karakterom i kulturnim sadržajima trebalo doprinijeti vidljivosti LGBT osoba i razbijanju predrasuda i stereotipa o njima.

Želja je organizatora da "Homo, fešta!" doprinese kvaliteti življenja LGBT osoba u zajednici.

IMG 20160826 135641

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.