Ljetni LGBT festival pod dosjetljivim nazivom "Homo, fešta!" održava se ovog vikenda u Poreču, a organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč.

Festival je okupio aktiviste i umjetnike iz Hrvatske, BiH i Srbije, a započeo je u petak na središnjem gradskom trgu izložbom fotografija transrodnih osoba naziva "17:15" Nine Đurđević. Izložba je bila dio Pride Weeka, ovo joj je bilo prvo izlaganje izvan Zagreba, a u planu su i daljnja gostovanja.

Autorica je izložbu posvetila sudionicima, odnosno modelima na fotografijama koji su bili hrabri biti ono sto jesu, ali je dodala i da se veseli svijetu u kojem takva izložba neće biti potrebna. Otvorenju izložbe nazočili su i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Elio Štifanić te dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić-Dobrilović koja je rekla kako se nada da u Istri ipak nije potrebno biti jako hrabar da bi bio sto jesi.

IMG 20160826 191952

Program se nastavio u dvorištu Pučkog otvorenog učilišta, pod vedrim nebom, prikazivanjem filmova o transrodnim osobama "Ja, kad sam bio klinac, bila sam klinka" i "I know you are, but what am I?", koji je imao premijeru na Sarajevo Film Festivalu.

Tribinu nakon filma vodila je Naida Kučukalić iz Sarajevskog otvorenog centra, razgovaravši s Ninom Đurđević i Noom Pintarićem o transrodnosti, doživljaju tijela, ali i o njihovoj dualnosti autora i modela.

IMG 20160826 220525

Program prvog dana završio je zabavom na plaži u Villa Clubu, gdje je kolektiv House of Flamingo izveo drag show koji je oduševio domaće i turiste.

IMG 20160827 005329

Ovu subotu poslijepodne na gradskom kupalištu Naftaplin posjetitelji provode uz karaoke i društvene igre u pauzi kupanja, a moći će poslušati i predavanje i prezentaciju na temu povijesti i prakse drag šminke.

Večer će započeti izložbom portreta androgenih i maskulinih zena "Andro boi" Helene Janečić koja će održati i radionicu crtanja portreta, a nastaviti se prikazivanjem dokumentaraca "Prajd za sve nas" i "Ljubav je zakon" koji će predstaviti autorski tim iz Srbije, a do ranog jutra ponovno će se tulumariti u Villa Clubu.

IMG 20160826 192438

Iako se Istra smatra naprednom i otvorenom županijom (koja je glasala "protiv" na referendumu o braku), zbog liberalne vlasti, ali i zbog duge turističke povijesti, u Centru za građanske inicijative Poreč smatraju kako je i dalje važno osvještavati građane o potrebi prihvaćanja LGBT osoba kao ravnopravnih u društvu.

IMG 20160826 193401

Lani je tako Centar organizirao Lezbijski piknik, a na krilima uspjeha tog projekta odlučili su ove godine organizirati dvodnevno druženje koje bi svojim ujedno zabavnim karakterom i kulturnim sadržajima trebalo doprinijeti vidljivosti LGBT osoba i razbijanju predrasuda i stereotipa o njima.

Želja je organizatora da "Homo, fešta!" doprinese kvaliteti življenja LGBT osoba u zajednici.

IMG 20160826 135641

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.