Nakon nezaboravnog ljeta na obali, plivačkih maratona u Visu, partyja, drag showova, novih prijateljstava i nebrojenih zabavnih trenutaka, qSPORT kreće s novom sezonom treninga sportova u Zagrebu. Sportska ekipa je sudjelovala i na međunarodnom LGBTIQ sportskom turniru u Pragu, gdje je osvojen pregršt medalja, a queer boje bile su prisutne i na porečkom plivačkom maratonu.

Već tradicionalno sudjelovanje na Viškom plivačkom maratonu ove je godine bilo posjećenije nego ikad, s puno uživanja u plivanju, navijanju i ljepotama otoka Visa.

"Uvijek volim doći na Vis jer je udaljen i egzotičan, prekrasno ali u velikoj mjeri i neotkriveno mjesto bez masovnog turizma. Puno sunčanog vremena, kristalno čisto more, Modra špilja, dupini koji vas pozdravljaju na brodu, noćno kupanje uz svjetlost zvijezda, raznoliki partyji... Sad to sve još kombinirajte s uzbuđenjem oko utrke i to sve u društvu nas tridesetak, lude šarene queer ekipe iz cijelog svijeta i dobijete jedno stvarno posebno iskustvo", ushićeno je prepričao plivač Goran koji je ove godine svoj rezultat na maratonu popravio za nekoliko minuta.

Izniman broj LGBT sudionika

Za razliku od trkačkih maratona na kojima je udaljenost standardizirana i uvijek ista, plivački maratoni su fleksibilniji i duljina staze ovisi o organizatoru, a duljina Viškog plivačkog maratona je 2200 m te je utrka vremenski ograničena na jedan sat.

"Mislim da je glavni izazov Viškog maratona upravo u tom vremenskom ograničenju, gotovo svatko može isplivati 2 km, ali isplivati 2 km u manje od jednog sata ipak zahtijeva određenu razinu fizičke kondicije", nastavio je Goran. Svi koji plivaju presporim tempom, na cilj moraju doći u brodovima organizatora, a upravo je strah od takve diskvalifikacije bio i velika motivacija velikom broju sudionika. "Radije bih se utopila nego da me barka izvukla van", dodala je Selma koja se nedavno pridružila qSPORT-u i uspješno isplivala svoj prvi maraton.

qsport17_01.jpg

Maratonu i popratnim događanjima se pridružilo i 14 posjetitelja iz Finske, većinom članova i članica lezbijskog sportskog kluba HOT iz Helsinkija. "Vis je bio naš prvi plivački maraton i prije utrke smo bili vrlo nervozni ali sve je bilo jako zabavno i moramo opet sudjelovati u ovakvoj vrsti događaja. Cijela atmosfera je bila odlična, posebno dolazak na cilj, uz dobru glazbu i hrpu navijača koji su nas bodrili" rekao nam je Esa iz Helsinkija.

S njim se složila i njegova sunarodnjakinja Virpi: "Bila sam među posljednjima ali uspjela sam isplivati i to je za mene odličan rezultat. Bio je to moje prvo plivačko natjecanje na otvorenom moru pa je maraton zato bio veliki izazov, ali i jedno odlično iskustvo. S plivačima iz Hrvatske, Finske, Italije i SAD-a, broj LGBT sudionika i ove je godine bio iznimno visok. "Natjecanje je bilo nevjerojatno, posebno s obzirom na to da je od ukupnih 112 bilo čak dvadesetak LGBT natjecatelja i natjecateljica." rekla nam je Hanele, koja je već upoznata s Hrvatskom budući da je u Zagrebu radila na twinning projektu ravnopravnosti spolova.

I Zlatan Krajina na maratonu

Plivanje je bio tek dio brojnih zabavnih aktivnosti na Visu.

"Za mene je vrhunac bio trenutak u kojem smo se okupili u večernjim satima i uz glazbu, zastavu duginih boja, nešto šminke, nešto perika, puno veselja, smijeha i zanimanja za drag kulturu i emisije poput Rupaul's Drag Racea improvizirali program koji se sastojao od lipsyncanja, plesnih točaka, čitanja poezije i drugih oblika performansa kao što je bio finski zborski nastup.", rekao nam je Zlatan Krajina, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i jedan od uspješnih sudionika maratona.

"Bilo je sjajno vidjeti da su različitosti u smislu identiteta i supkultura, čime se inače bavim na Fakultetu, svjedočili i slučajni prolaznici na Visu".

qsport17_02.jpg

Fincima se posebno svidjela gostoljubivost domaćina iz qSPORT-a:

"Ljepote otoka i plivanje su bili super ali tu je i kulturna razmjena, bilo je prekrasno vidjeti da se hrvatski i finski plivački timovi zbližavaju, stvaraju nova prijateljstva i odlično se zabavljaju.", rekla nam je Virpi. S njom se složio i najbolji finski plivač, Simon: "Čim smo sletjeli, postali smo dio grupe ljudi, mislim da je to bio najljepši dio našeg posjeta. Bilo je puno drukčije od našeg uobičajenog godišnjeg, samo smo morali doći, a domaćini su brinuli o nama cijelo vrijeme. To je naš posjet učinilo doista posebnim jer nisi autsajder kao kad si turist – umjesto toga odmah postaneš dio obitelji."

Zajedničke ideje nadilaze nacionalne granice

Zlatan se složio: "Bilo je fascinantno vidjeti kako zajedničke ideje u trenutku nadilaze nacionalne granice i kako smo se, usprkos tome što smo bili iz različitih zemalja, jako brzo sporazumjeli na terenu koji je bio zajednički a to je queer kultura, otvorenost i različitost.
Nakon inicijalnog ushita i oduševljenja koje dolazi s činjenicom da prepoznaš nekoga kao ti a dolazi iz neke skroz druge zemlje počneš kroz razgovor uviđati kako se ljudi svuda nose sa sličnim dilemama, pitanjima, nedoumicama. Možda negdje druge s manje tegoba i problema nego ovdje, ali vidiš da zapravo slična pitanja muče ljude svugdje i bude ti puno lakše nositi se s njima u vlastitom okruženju."

qsport17_03.jpg

Kad smo je pitali kako bi sažeto opisala put na Vis, Selma je rekla da je na Visu bila "Najbolja ekipa dosad i najbolje provedenih pet dana u posljednjih 15 godina".

Iako pomalo tužni zbog povratka u svakodnevicu, u qSPORT-u već vrijedno rade na novoj sezoni treninga i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže. Posebno ističu da trenutna razina fizičke kondicije nije važna, u timu treniraju dobri sportaši ali i potpuni početnici. "Najvažnija je volja a za sve ostalo pobrinut će se naše profesionalne trenerice i treneri" istaknuo je Goran.

Cilj qSPORT-a kao društva sportske rekreacije je pružiti siguran i uključiv prostor za bavljenje sportom svim LGBTIQ osobama. Redoviti plivački treninzi pod vodstvom trenerica, za početne i napredne plivačice i plivače, ponovno kreću u nedjelju 17. rujna. Ako se želite pridružiti timu u zdravom queer sportskom lifestyleu, sve informacije možete pronaći na hr.qsport.info, a bit će im drago i da im se javite putem Facebooka ili e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Tko zna, možda i vi iduće godine isplivate maraton!

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.