Pobjeda krajnje lijeve stranke Syriza pod vodstvom Aleksisa Ciprasa na jučerašnjim izborima u Grčkoj i ne predstavlja neko iznenađenje, ako se zna da je većina anketa jasno upućivala na takav rezultat. Jedino je otvoreno pitanje bilo hoće li Syriza osvojiti relativnu ili apsolutnu većinu u parlamentu.

Na koncu, Syriza je osvojila 149 mjesta (od 300) u parlamentu, a vlast će osigurati koalicijom s desnom strankom Neovisni Grci pod vodstvom Panosa Kammenosa.

Stoga većina komentatora danas postavlja pitanja o tome što će dolazak na vlast relativno mladog Ciprasa (40) značiti za otplatu grčkog duga, za odnos zemlje s međunarodnim vjerovnicima, Europskom komisijom i MMF-om. Također, pobjeda nužno povlači za sobom i projekciju o eventualnom jačanju krajnje lijevih pokreta u Europi (Podemos u Španjolskoj).

No dan nakon "povijesnih izbora" u Grčkoj, kako ih se nazivalo već i prije, valja podsjetiti da je Syriza jedina politička grupacija koja je u kampanji spominjala LGBT teme. Naime, Grčka unutar EU-a spada u zemlje koje dobrano kaskaju u uvođenju zakonskih mjera za LGBT osobe. Od početka, Syriza je tvrdila da se zalaže za ravnopravnost istospolnih parova, redovito je sudjelovala na Povorkama ponosa u Ateni i izražavala podršku udrugama transrodnih osoba. No izgleda da će reforme u toj domeni ići sporije no što je najavljivano budući da je Syriza pred izbore ublažila svoj progresivni diskurs spram LGBT manjine.

Ne treba odustati od prava istospolnih parova samo zbog više glasova

Za početak, Cipras je najavio da će institut životnog partnerstva odsad uključiti i istospolne parove (što je prijašnja vlada Nove Demokracije propustila učiniti). Naime, Europski sud za ljudska prava osudio je Grčku 2013. godine zato što u zakon nije uključila osobe homoseksualne orijentacije. Iako na europskoj razini nema obveze pravnog priznanja statusa LGBT osoba, odluku o njihovom isključenju iz zakona sud smatra "neosnovanom".

No Cipras, unatoč deklariranoj želji za ravnopravnošću, posljednjih je mjeseci ponešto redigirao svoje stavove. Tako je poručio da pitanje posvajanja za istospolne parove zahtijeva "daljnji dijalog", da ni znanost nema o tom pitanju usuglašeni stav te da posvajanje neće uključiti u svoj program.

LGBT Aktivist Gregorij Valijanatos za francuski je magazin Yagg kazao da se početni entuzijazam oko pobjede Syrize ublažio nakon što su prije izbora promijenili stav o pravu na posvajanje i pravnom statusu transrodnih osoba.

Federacija mladih zelenih Europe (FYEG) izrazila je također svoje negodovanje i poručila da ne treba odustati od prava istospolnih parova samo da bi se dobilo više glasova. "Naša očekivanja su visoka spram promjena u Grčkoj, a to se odnosi na izgradnju društva zasnovanog na jednakosti", stoji u njihovoj poruci.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.