Anna Grodzka, prva poljska transrodna političarka, najavila je svoju kandidaturu za predsjednicu.

Kako javljaju poljski mediji, Grodzka je to potvrdila kratko kazavši, "Da, bit ću predsjednička kandidatkinja".

Ako joj birači i ne poklone povjerenje, to će biti povijesni događaj ne samo za većinski katoličku i konzervativnu Poljsku, već i globalno, budući da se dosad nijedna transrodna osoba nije kandidirala za predsjedničku poziciju.

Grodzka je svoju političku karijeru započela u stranci Ujedinjeni radnici za vrijeme studiranja 1970-ih. Kad je izabrana u poljski parlament 2011., većinski katolička javnost tad je već znala da je političarka transrodna i očekivano negodovala.

Nada u jačanje ljevice

Svoju je poziciju u parlamentu Grodzka, inače zastupnica Zelenih, odlučila iskoristiti na najbolji mogući način, zagovarajući prava LGBT osoba. "Nije lako biti transrodna osoba u Poljskoj, ali zato radim to što radim, kako bih nadahnula druge. Nadam se da tako pokazujem drugim transrodnim osobama da je život vrijedan življenja", poručila je svojedobno Grodzka.

Gostujući na radiju Tok Grodzka je kazala kako "nije luda da najavljuje pobjedu" budući da trenutačne ankete pokazuju kako bi osvojila 10% glasova. Ipak, vjeruje kako bi i to bio dobar rezultat te da na poljskoj političkoj sceni ima mjesta za jačanje ljevice.

"Nadamo se kako će energija uložena u predsjedničke izbore biti dovoljna da inicira širi pokret", rekla je Anna Grodzka.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine Poljska je dobila i prvoga gej gradonačelnika, Roberta Biedrońa. U drugom krugu lokalnih izbora u gradu Słupsku na sjeveru Poljske, Biedroń je kao kandidat antiklerikalne liberalne stranke, pobijedio favorita vladajuće demokršćanske stranke s 57 posto glasova.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.