Hrvatsko novinarsko društvo i GONG nazvali su raspuštanje Vijeća za elektroničke medije novim napadom na neovisnost medija, ocjenjujući to kao novi korak ka njihovoj potpunoj političkoj kontroli.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković oštro je osudio Vladin prijedlog raspuštanja i smjene svih članova Vijeća za elektroničke medije i njegove predsjednice Mirjane Rakić, ocjenjujući to kao novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija i novi napad vladajućih na neovisnost medija, "institucionalnim silovanjem procedure i zakona".

HND: ovo je silovanje procedure, a sljedeća na redu je Hina

''Kod smjena na HRT-u i kod smjena Vijeća za elektroničke medije je silovana procedura zato što oni koji su smijenjeni nisu imali prilike braniti se'', rekao je Leković.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković ocijenila je da su posljednji potezi vlasti "desant na medije" i povratak u ratne 1990-te godine, što je nazvala vrlo zabrinjavajućim.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ovog puta ipak nije pobjegao od novinara i kratko je komentirao:

''Vijeće se imalo priliku očitovati kroz svoje izvješće. To nije nikakav desant na medije, to je, ha, desant na Drvar'', rekao je Hasanbegović, piše N1 info.

Predsjednik HND-a ocjenjuje kako se uskoro mogu očekivati i smjene u Hini.

"Sljedeća odluka na redu je prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje izvješća Hine. Treba istaknuti da su, prema nekim procjenama, 50 posto vijesti u hrvatskim medijima zapravo vijesti Hine koju kasnije prepisuju mnogi portali i ostali mediji", istaknuo je. Naglasio je i kako u Hrvatskoj ne postoji nikakva medijska strategija - nije ju, kaže, donijela prethodna vlast, a nova vlast se "u svom tretiranju medija kao ratnog plijena" ne obazire na upozorenja europskih institucija što je, prema Lekovićevim riječima, "bezobrazluk i nedostatak političke kulture".

Podsjetimo, na sjednici Vlade u četvrtak, ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te zatražio smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća.

"Mislim da smo mi ispunili svoje obaveze i da smo naveli sve što smo radili protekle dvije godine. Naravno da nismo naveli sve radne sastanke niti sve sastanke s HRT-om. Upravo je ove godine iskorišten zaključak Vijeća u pitanju smjene sada već bivšeg ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana. Znači da smo mi radili sve ove godine.

Navodni razlog za naše raspuštanje su osobito teški propusti u radu Vijeća. Ja mislim da nismo napravili ništa od toga", rekla je Rakić prilikom gostovanja u sinoćnjem dnevniku N1 televizije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.