Foto: arhiva
Jedan od argumenata koji se stalno povlače pri ozakonjenju bračne jednakosti jest onaj o ekonomskoj isplativosti zakona. I dok će u ideološkim prijeporima teško ubrzo doći do kakvog konsenzusa, ekonomska računica mnogo je jasnija.

Naime, u doba ekonomske krize stalno se spominje kronični problem smanjene potrošnje, a upravo bi nova vjenčanja te vezani troškovi kao što su slavlja i putovanja mogli dati konkretan doprinos.

Charlie Rounds iz floridske organizacije International Gay and Lesbian Travel Association je za Reuters kazao kako će u sljedećih pet do deset godina doći do golemog porasta na tržištu vjenčanja: "Iako predstavljamo tek oko četiri ili pet posto stanovništva, broj vjenčanih će se vjerojatno povećati za dvadesetak puta jer prije to pravo nismo imali". Bračna jednakost trenutno je na snazi u 17 saveznih država SAD-a.

Britanci su još prošle godine u doba izglasavanja procijenili dobit od gej brakova 14,4 milijuna funta naspram dva milijuna funta administrativnog troška slijedom novog sustava upisivanja mladenaca u matične knjige.

Vjenčanja su relativno nova stavka LGBT ekonomije, no zato se o turizmu vode već precizniji podaci. Stranica Out Now Business Class procjenjuje da bi LGBT turizam u 2014. mogao biti vrijedan pozamašnih 200 milijarda dolara što je rekordna stavka. Više od četvrtine, 56,5 milijarda, odnosi se na američko tržište, 66 milijarda na Europu, a samo na Brazil oko 25,3 milijarda.

Sektor je to koji posljednjih godina bilježi izniman rast, a popis destinacija koje rado dočekuju LGBT turiste povećava se. U SAD-u su poznati Key West u Floridi, San Francisco, New York, Provincetown u Massachusettsu. Zanimljivo je da se na popisu destinacija za gej krstarenja koje spominje Reuters, uz Vijetnam, Kambodžu, Brazil i Indiju, navode i neka hrvatska odredišta.

Unatoč novoj i brzorastućoj marketinškoj niši LGBT turizma, iz udruga upozoravaju da su pravna zaštita i sigurnost i dalje na vrhu liste prioriteta prilikom odabira destinacije.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je u srpnju prošle godine Upravni sud u Sofiji donio odluku da Bugarska mora priznati

Mlada čikaška pjevačica Jamila Woods albumom prvijencem "Heavn" za svoju modernu interpretaciju

Pater Ivan Mandurić poznat i pod pseudonimom Ike izazvao je salvu komentara svojom nedavnom objavom

Dok čekamo rasplet treće sezone "Sluškinjine priče" i pitamo se jesmo li već sami postali statisti

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam