Foto: qSPORTPlivačice i plivači iz udruge qSPORT u velikom su broju sudjelovali na 15. međunarodnom plivačkome maratonu na otoku Visu.

Od 85 sudionica i sudionika maratona, po čemu je to bio najbrojniji maraton na Visu dosad, čak 19 ih je bilo iz ekipe qSPORT-a, potpomognute članovima sestrinske udruge Queer Sport Split te prijateljicama i prijateljima iz Bosne i Hercegovine, Švedske i Španjolske. Drugim riječima, queer ekipa je ove godine činila gotovo četvrtinu sudionika maratona.

Viški maraton pliva se duž dionice duge 2200 metara, od otočića Host do centra grada Visa, te je i ove godine atmosfera bila odlična. Dvije hrabre rekreativne queer plivačke maratonke, Ivana iz Zagreba i Leila iz Sarajeva, podijelile su svoje iskustvo s maratona.

Sudionice prezadovoljne događajem

"Kao grupa smo bili među najglasnijima i imali smo dosta veliku vidljivost – ispunili smo gotovo polovicu brodića koji nas je vodio do startne crte. Svojim rezultatom sam jako zadovoljna, mislila sam da će mi trebati duže te kao i obično, podcjenjivala što mogu. Uz rezultate, maraton je poseban doživljaj – teško je opisati osjećaj umora, promrzlosti i kolektivne euforije koja se svima vidjela na licu. Svi su bili ponosni na sebe, prođeš trenutak u kojem nadiđeš svoje fizičke granice, vidiš da su to uspjeli i tvoji prijatelji i onda plešeš", ispričala je Ivana.

"Nisam uspjela isplivati maraton, ali baš te stvari u kojima nisam uopće dobra naučile su me da ne možeš biti dobar u svemu. Baš u duhu qSPORT-a jest to što na prvom mjestu nije rezultat. Na prvom mjestu je sudjelovati, boriti se i nadmašiti samog sebe – ne trudim se nadmašiti rezultat nekog drugoga, nego sebe, što često podcjenjujemo, kao i pobjeđivanje svog vlastitog ega. Ne moramo se natjecati već se rekreiramo i družimo u okruženju u kojem nema diskriminacije, osuđivanja i ocjenjivanja tko smo i što smo", izjavila je Leila.

S druge strane, Ivana je u odličnom vremenu od 43 minute uspjela isplivati maraton, ali i ona naglašava da u qSPORT-u rezultati nisu najvažniji. "Poanta bi trebala biti razvijanje osobnog osjećaja postignuća, što veće participacije bez materijalnog nagrađivanja ikakve vrste."

Hrvatska ekipa bolje organizirana

Na pitanje kakva je situacija sa sličnim udrugama u BiH, Leila je odgovorila da hrvatska ekipa ima bolju organizaciju. "Iskreno, malo sam ljubomorna na vas. Uspjeli ste se odlično organizirati, vidim da se godinama kontinuirano rade treninzi i to je proizvod vašeg entuzijazma, tako nešto u BiH trenutno ne vidim", rekla je Leila.

Upravo zato joj je drago što je stekla ovo iskustvo koje može nekome prepričati. "Mislim da je pitanje vremena kad ćemo se i mi oformiti kao ekipa. Naša grupica u BiH je organizirala izlete, kuglanje, akciju postavljanja velikih pletenih šalova u duginim bojama povodom svjetskog dana borbe protiv homofobije i slične aktivnosti. Da nije bilo qSPORT-a i tih naših sitnih druženja, mi se vjerojatno ne bismo niti međusobno znali", smatra Leila.

Uz sudjelovanje u plivačkom maratonu, članice i članovi su bile i bili uključeni u niz aktivnosti - od zajedničkih kupanja na plaži do performansa "Gay vjenčanja na Visu". Na Visu je prvi put održan i plesnjaQ – party za queer zajednicu i sve ljude dobre volje. Nakon 8 uspješnih partyja u Splitu, udruga Queer Sport Split je uz podršku lezbijske udruge Kontra, prvi put organizirala party izvan Splita.

"Najbolje od svega mi je što se nakon isplivanog maratona nismo osjećali iscrpljeno i sjedili nego smo nastavili plesati uz rivu te je atmosfera stvarno bila fantastična. Plivanje, ples, pa opet ples, ja bih uvela taj tip triatlona među sportove", zaključila je Ivana.

Svi su dobrodošli na aktivnosti qSPORT-a

Treninge zagrebačke plivačke sekcije vode dvije profesionalne trenerice plivanja. Članice i članovi zainteresiranima za plivanje u Zagrebu poručuju da su svi dobrodošli, neovisno o trenutnoj formi.

Udruga qSPORT već se niz godina bavi organiziranjem rekreativnog bavljenja sportom te joj je cilj pružiti prijateljsko i poticajno okruženje u kojem se LGBT osobe mogu baviti sportom bez straha od diskriminacije.

Uz plivanje, u zagrebačkom qSPORT-u postoje i badmintonska te plesna sekcija, a od ove godine s radom započinje i sekcija pletenja.

Više informacija o plivačkim treninzima možete saznati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a za ostale sportove i aktivnosti se javite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.