• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Iskorak/KontraKontra i Iskorak pozivaju sve građanke i građane te organizacije civilnog društva koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da im se pridruže u Maršu za bračnu jednakost.


 "Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji kakvu uživaju raznospolne obitelji – tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu", navodi se u priopćenju.

Vladi RH poručuju da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građanki i građana, osobito prava manjina koja su ugrožena.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, kažu, međutim on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/ice, zdravstveno osiguranje po partneru/ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja danas nisu dostupna istospolnim parovima.

"Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentacije", poručuju.

Marš će se održati u ponedjeljak, 27. svibnja 2013. godine. Okupljanje za Marš će biti na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega ćemo ići Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka gdje će se ispred zgrade Vlade razviti transparenti i zastava duginih boja te održati govori.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) treba bivšem zaposleniku platiti 100.000 kuna

Unatoč tome što njezini najistaknutiji članovi vjeruju da se od fetusa spravljaju parfemi i da se

Prema najsvježijim podacima, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine drugi je najgledaniji

Godinama nemam televizor. Pretenciozan početak? Možda, ali to ne mijenja činjenicu da doista

Nakon devet godina na male se ekrane vratila Dora, Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije. Iako su

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam