predajapotpisaPredsjednik Odbora za Ustav, Peđa Grbin, potvrdio je da parlamentarna većina još ne zna što bi točno napravila s referendumskom inicijativom "U ime obitelji" koja od Ustavnog suda traži da odredi rok za raspisivanje referenduma, a jesensko zasjedanje Sabora počinje za 10 dana.

"Kada dobijemo izvještaj Ministarstva uprave, odlučit ćemo što dalje", rekao je Grbin za Novi list.

Kako jesensko zasjedanje Sabora počinje za 10 dana, ubrzo se može očekivati i sjednica Odbora na kojoj bi se raspravljalo o idućim koracima u vezi s traženim referendumom. Obraćanje Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja jedna je od mogućnosti. Za nju su se zalagali neki članovi Kukuriku koalicije, ali zbog ranijih negativnih iskustava s Ustavnim sudom koji je donio nekoliko odluka protiv Vlade, u Banskim dvorima nisu previše skloni toj opciji.

Brainstorming u Kukuriku koaliciji

Zato se zadnjih dana pojavila ideja o referendumu koji bi Sabor raspisao kako bi se birači izjasnili smatraju li da bi se referendumima smjelo zadirati u temeljna ljudska prava i slobode navedene u takozvanoj glavi tri Ustava. Na tragu je to mišljenja da i brak spada u to pravo, koje bi se ograničavalo jednoj skupini građana ako bi se u Ustav stavilo odredbu koju zahtijevaju "U ime obitelji".

"Sabor može raspisati takav referendum i kad bi on uspio, referendum o braku više ne bi bio moguć. Podsjećamo, ne postoji više klauzula o potrebnom minimalnom odazivu i samo je važno da većina izašlih birača podrži ovakav prijedlog. 'U ime obitelji' i HDZ morali bi voditi kampanju u kojoj bi pozivali ljude da glasuju protiv toga da se onemogući referendumsko ograničavanje bilo čijih prava i baš nas zanima kako bi to izgledalo", kazao je Novom listu visoki dužnosnik Kukuriku koalicije.

Inače, odvjetnik inicijative "U ime obitelji", Krešimir Planinić, kaže kako "nisu dobili nikakvu službenu obavijest o provjeri potpisa te da sve što znaju, znaju iz novina". Strahuju da bi državna tijela mogla odugovlačiti s odlukom o referendumu, pa u dopisu Ustavnom sudu upozoravaju da rokovi za raspisivanje referenduma nisu propisani ni zakonom niti Ustavom zbog čega je "nužno definirati period u kojem su nadležna tijela dužna provjeriti vjerodostojnost potpisa i donijeti konačnu odluku o raspisivanju referenduma".

"Imamo zagovornika, Gospodina Isusa Krista!"

Čelni ljudi inicijative zasad se nisu izjasnili što misle o ideji Kukuriku koalicije, ali se zato oglasio dopredsjednik stranke HRAST, Krešimir Miletić, koji formalno nije član inicijative "U ime obitelji", premda donacije za istu sjedaju upravo na žiro račun njegove udruge "Građani odlučuju".

Potonja pak stoji iza internetske stranice o zdravstvenom odgoju čija je misija ponajprije "razotkrivanje homoseksualne agende" i ukazivanje na sve opasnosti kojima bi tradicionalna obitelj bila izložena te u slučaju ozakonjenja istospolnih brakova naposljetku i uništena, dok sâm zdravstveni odgoj i nije toliko u prvom planu.

Na svom je Facebook profilu objavio kako "nije toliko važno tko je protiv nas, već tko je za nas". "Imamo zagovornika, Gospodina Isusa Krista, koji neprestano zagovara za nas i našu Majku, Kraljicu Neba i zemlje. Ne bojte se!", poručio je ekstatičnim sljedbenicima i obožavateljima, a nešto kasnije pozvao je "Zokija" (Milanovića) da se otrijezni, što će postići "ćuškanjem" suradnika ili podmetanjem vlastita obraza.

"Zoran Milanović bi štitio ljudska prava na način da građanima na referendumu ponudi mogućnost da mogu odlučiti da se referendumom mogu uskraćivati temeljna ljudska prava.

Hej Zoki, ajd' da se na vrijeme otrijezniš i barem pokušaš skužiti par vrlo jasnih činjenica: ne može ti proći referendumsko pitanje kojim upravo otvaraš mogućnost da se odlučuje referendumom o temeljnim ljudskim pravima. Predlažem ti da, u maniri one scene iz filma 'Kum', zvekneš jednu za uho onome koji ti je to predložio jer od tebe radi sprdnju, Europski sud za ljudska prava, kao krovno tijelo koje odlučuje o ljudskim pravima, izrekao je presudu da ne postoji pravo na 'istospolni brak'. I što ćeš sad. Ništa, zvekni onu drugu ćušku svom ministru pravosuđa koji također od tebe radi sprdnju", i tom ga je prilikom pozvao da pokrene naplatu dugova EPH-a prema državi i raspiše referendum za prijevremene izbore.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

U srijedu se tijekom rasprave o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića u Saboru dogodio

Pandemija koronavirusa uvjetovala je promjenu načina života svih nas – neki se s tim nose lakše, a

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.