Iako je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu 1. rujna 2014. godine, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) nisu našli za shodno ni nakon nešto više od godinu dana u dijelu koji se odnosi na obiteljski status unijeti promjene i uskladiti ih sa zakonskim izmjenama. Životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo informatički sustav HZZ-a jednostavno ne prepoznaje, jer u istome takvi statusi - ne postoje.

Redakciji CroL.hr-a se obratila čitateljica nakon prvog razgovora sa savjetnicom za zapošljavanje u jednom od područnih ureda zagrebačkog Zavoda za zapošljavanje. Naime, kako nas je čitateljica izvijestila, prilikom razgovora sa savjetnicom, nakon niza informativnih pitanja o radnom stažu, obrazovanju, te usputnog razgovora o neuobičajeno toplom vremenu za mjesec studeni, stiglo je i pitanje o bračnom, odnosno obiteljskom statusu.

Čitateljica se izjasnila kako živi u neformalnom životnom partnerstvu s partnericom, a savjetnica HZZ-a se nakon par minuta istraživanja po ponuđenim opcijama sustava našla u neugodnoj situaciji - takav status, naime, nije mogao biti upisan. Jer jednostavno opcija "životno partnerstvo" i "neformalno životno partnerstvo" u informatičkom sustavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - ne postoji.

Obiteljski status istospolnih parova za informatički sustav HZZ-a ne postoji

Kako, ne daj Bože, valjda ne bi došlo do daljnje neugodne situacije, savjetnica HZZ-a je prema našoj čitateljici okrenula i monitor svog kompjutora kako bi joj to i fizički pokazala (i dokazala), ali ga je isto tako žurno okrenula natrag prema sebi kad je naša čitateljica to poželjela fotografirati. Kao da je riječ o državnoj tajni.

Na kraju su kompromisno dogovorile da se onda u rubriku "obiteljski status" čitateljici upiše - "izvanbračna zajednica", a mi smo od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokušali doznati "gdje je zapelo?".

Stoga smo upitali Ured za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s obzirom kako je formulacija "neformalno životno partnerstvo" kao i "životno partnerstvo" navedena u Zakonu o životnom partnerstvu, a institucije su do sada trebale svoje sustave prilagoditi tim zakonskim izmjenama, zašto te dvije formulacije još ne postoje u sustavu HZZ-a ?

Propust Zavoda riješit će nova informatička aplikacija

Odgovor koji smo dobili na konkretno pitanje sadržan je u jednoj rečenici:

"U tijeku je izrada nove informatičke aplikacije Zavoda u koju će biti uključene promjene proizašle iz zakonskih izmjena", pišu nam iz HZZ-a, te nadalje objašnjavaju:

"Podaci koji se prikupljaju vezano za socijalne prilike odnose se na podatke o obiteljskom statusu osobe, a radi informiranja nezaposlene osobe o mogućnostima uključivanja u aktivnosti i mjere Zavoda kojima se osigurava jačanje konkurentnosti osobe na tržištu rada. Kao primjer navodimo nezaposlenu osobu, majku dvoje malodobne djece, udovicu, koja s samostalno skrbi o svojoj djeci, te obzirom da se jedna od ciljanih skupina u poticajnim mjerama spominje i samohrani roditelj ista ima mogućnost zapošljavanja uz poticajne mjere zapošljavanja.

Radnici Zavoda sve poslove i usluge za nezaposlene osobe provode i pružaju profesionalno i u skladu s Etičkim kodeksom radnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Također Zavod aktivno sudjeluje i organizira edukacije svojih radnika o diskriminaciji, ravnopravnosti i uključivanju različitosti na radnom mjestu.

Tako sve informacije koje za sada nisu ugrađene u sustav upisuju se u napomenu informatičke aplikacije te nezaposlene osobe i služe savjetnicima za zapošljavanje u njihovom svakodnevnom radu sa nezaposlenim osoba", odgovaraju iz HZZ-a.

Zašto im za nadopunu informatičke aplikacije s, barem se nama tako čini, doista prilično jednostavnim dodavanjem obiteljskog statusa "životno partnerstvo" i "neformalno životno partnerstvo" treba više od godinu dana ipak nismo uspjeli doznati.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.