Iako je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu 1. rujna 2014. godine, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) nisu našli za shodno ni nakon nešto više od godinu dana u dijelu koji se odnosi na obiteljski status unijeti promjene i uskladiti ih sa zakonskim izmjenama. Životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo informatički sustav HZZ-a jednostavno ne prepoznaje, jer u istome takvi statusi - ne postoje.

Redakciji CroL.hr-a se obratila čitateljica nakon prvog razgovora sa savjetnicom za zapošljavanje u jednom od područnih ureda zagrebačkog Zavoda za zapošljavanje. Naime, kako nas je čitateljica izvijestila, prilikom razgovora sa savjetnicom, nakon niza informativnih pitanja o radnom stažu, obrazovanju, te usputnog razgovora o neuobičajeno toplom vremenu za mjesec studeni, stiglo je i pitanje o bračnom, odnosno obiteljskom statusu.

Čitateljica se izjasnila kako živi u neformalnom životnom partnerstvu s partnericom, a savjetnica HZZ-a se nakon par minuta istraživanja po ponuđenim opcijama sustava našla u neugodnoj situaciji - takav status, naime, nije mogao biti upisan. Jer jednostavno opcija "životno partnerstvo" i "neformalno životno partnerstvo" u informatičkom sustavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - ne postoji.

Obiteljski status istospolnih parova za informatički sustav HZZ-a ne postoji

Kako, ne daj Bože, valjda ne bi došlo do daljnje neugodne situacije, savjetnica HZZ-a je prema našoj čitateljici okrenula i monitor svog kompjutora kako bi joj to i fizički pokazala (i dokazala), ali ga je isto tako žurno okrenula natrag prema sebi kad je naša čitateljica to poželjela fotografirati. Kao da je riječ o državnoj tajni.

Na kraju su kompromisno dogovorile da se onda u rubriku "obiteljski status" čitateljici upiše - "izvanbračna zajednica", a mi smo od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokušali doznati "gdje je zapelo?".

Stoga smo upitali Ured za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s obzirom kako je formulacija "neformalno životno partnerstvo" kao i "životno partnerstvo" navedena u Zakonu o životnom partnerstvu, a institucije su do sada trebale svoje sustave prilagoditi tim zakonskim izmjenama, zašto te dvije formulacije još ne postoje u sustavu HZZ-a ?

Propust Zavoda riješit će nova informatička aplikacija

Odgovor koji smo dobili na konkretno pitanje sadržan je u jednoj rečenici:

"U tijeku je izrada nove informatičke aplikacije Zavoda u koju će biti uključene promjene proizašle iz zakonskih izmjena", pišu nam iz HZZ-a, te nadalje objašnjavaju:

"Podaci koji se prikupljaju vezano za socijalne prilike odnose se na podatke o obiteljskom statusu osobe, a radi informiranja nezaposlene osobe o mogućnostima uključivanja u aktivnosti i mjere Zavoda kojima se osigurava jačanje konkurentnosti osobe na tržištu rada. Kao primjer navodimo nezaposlenu osobu, majku dvoje malodobne djece, udovicu, koja s samostalno skrbi o svojoj djeci, te obzirom da se jedna od ciljanih skupina u poticajnim mjerama spominje i samohrani roditelj ista ima mogućnost zapošljavanja uz poticajne mjere zapošljavanja.

Radnici Zavoda sve poslove i usluge za nezaposlene osobe provode i pružaju profesionalno i u skladu s Etičkim kodeksom radnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Također Zavod aktivno sudjeluje i organizira edukacije svojih radnika o diskriminaciji, ravnopravnosti i uključivanju različitosti na radnom mjestu.

Tako sve informacije koje za sada nisu ugrađene u sustav upisuju se u napomenu informatičke aplikacije te nezaposlene osobe i služe savjetnicima za zapošljavanje u njihovom svakodnevnom radu sa nezaposlenim osoba", odgovaraju iz HZZ-a.

Zašto im za nadopunu informatičke aplikacije s, barem se nama tako čini, doista prilično jednostavnim dodavanjem obiteljskog statusa "životno partnerstvo" i "neformalno životno partnerstvo" treba više od godinu dana ipak nismo uspjeli doznati.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.