Zbog 10.000 nasilnika koji su prvu splitsku Povorku ponosa zasuli kamenjem, bocama, pirotehničkim sredstvima, jajima i trulim povrćem prekinut je Split Pride u kojemu je hrabro koračalo, po prvim procjenama, oko 200 sudionika. Privedeno je 137 osoba, a pet ih je završilo u bolnici. Policija je još jednom pala na demokratskom ispitu.

Govor mržnje i nasilje kulminirali su na Rivi na kojoj je razularena gomila pokazala kako je centar Dalmacije gori od Beograda, a svakako ispod razine civiliziranosti nekih drugih dijelova Hrvatske.

U nastavku možete pročitati kronologiju sramotnih događanja, a o svemu ćemo vas izvještavati i dalje.

16:43
"Kao prvo, željela bih uputiti najveće čestitke svima koji su sudjelovali u ovom povijesnom događaju, jer mi smo danas tu zbog ljubavi. Ne bih uspoređivala Split s Beogradom jer ja sam na ulici s policijom i prosvjednicima već 20 godina i ovo je za mene poznata stvarnost. Najvažnije je da smo na koncu ipak uspjeli reći što želimo, a i bila sam dirnuta velikim i posve neočekivanim brojem građana koji su nas došli iskreno podržati, to je doista bio povijesni trenutak. Ovaj je događaj važan ne samo za Split, nego i za cijeli svijet", izjavila je za crol.hr Lepa Mlađenović, jedna od začetnica feminističkog i lezbijskog pokreta u bivšoj Jugoslaviji.

"Ovakvu eskalaciju nasilja tumačim, između ostaloga, kao posljedicu jezivog rata koji je harao ovim područjima tako da se iz njega rodio militarizam i nacionalizam.Jja dolazim iz grada u kojemu je začeta ta fašistička politika iz 90-ih i iskreno mi je žao zbog svih zločina koje je srpska politika počinila i u moje ime. Ipak mislim da se stvari kreću nabolje i moramo biti svjesni da se velike promjene ne događaju preko noći, već malim koracima. Pozdravljam sve lezbijke i poručujem im: lezbijska žudnja i lezbijska ljubav su prelijepe," dodala je.

Fotogalerija16:30
"Došli smo čak iz Crne Gore podržati svoje kolegice i kolege, a očekivali smo psovke i uvrede, ali nikako gađanje kamenjem. Koliko znam, nitko od sudionika Povorke nije ozbiljnije stradao, zbog čega mi je drago. Ipak, iskreno mi je žao što se ovo dogodilo baš kad je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za Europsku uniju. ", rekao nam je Zdravko Cimbaljević iz podgoričke udruge LGBT Forum Progres.

Sociolog Mirko Petrić koji je došao podržati Split Pride izjavio je za crol.hr: "Mnogi su me pitali zašto sam uopće došao. Rekao sam im da sam došao izraziti svoju solidarnost i potporu pravu na govor i pravo na artikulaciju osobne vidljivosti jer se tjednima uoči ovog događanja to pokušalo spriječiti na razne načine, poglavito pogrdnim transparentima kojima je Split bio preplavljen. A zanimalo me i gdje živim i mogu vam reći da sam primijetio dvije stvari - jednu koja raduje, i drugu koja rastužuje. Vidio sam ljude koje inače svakodnevno susrećem u raznim prilikama kako su ujedinjeni u plemenitoj solidarnosti sa sudionicima povorke, no nažalost oni su u odnosu na one druge - koji se protive pravu na različitost i samoizražavanje - malobrojniji. Oni koji su ih nadglasali i inače imaju bezbroj prilika izraziti svoje nezadovoljstvo pa me iskreno čudi da su odabrali baš današnji dan kako bi istresli sav svok bijes.Unatoč svemu mislim kako je jako dobro da se Split Pride održao i smatram kako nije posljednji. To je jedan od načina na koje jedino možemo krenuti naprijed i postati istinski tolerantniji."

Sudionici se polako razilaze i stigli su u prostorije udruge Domine, odakle će ih dalje ipak razvoziti policija.16:00
"Vi ste danas najhrabriji ljudi na svijetu. Apeliram na državne institucije u Zagrebu i ostalim državama regije da se uključe u borbu za ljudska prava i naprave konkretne strategije', rekla je jedina predstavnica državnih institucija,  Dragana Todorović iz Instituta za rodnu ravnopravnost iz Novog Sada. Na pozornici se izmjenjuju govornici - između ostalih Linda Frieman iz ILGA-e Europe i Marie Cormilssen iz Europskog parlamenta, a posljednja je govorila Lepa Mlađenović. Nakon nje na pozornicu stupaju posljednje sudionice današnjeg događanja, Le Zbor. Djevojke gromoglasno pjevaju "Moja mala nema mane". Zanimljivo je da na pozornicu nije kročio ama baš nitko iz hrvatskih državnih institucija.
"Želja nam je samo jedna, da fašista više nema", pjeva Le Zbor, unatoč svemu, raspoloženim sudionicima Povorke ponosa na splitskoj Rivi.

15:40

Mirjana Kučer iz udruge Domine za crol.hr izjavila je kako je policija raščistila izgrednike na Rivi te da razmišljaju o nastavku programa, no to još nije sigurno. Sanja Juras je ponovno na pozornici i odlučila je održati dio programa. "Tražimo jednaka prava, a danas moramo tražiti i pravo na javno okupljanje koje nam je ugroženo jer policija i država nisu napravile svoj posao. Hvala svim volonterima i sudionicima jer bez vas Spit Pride ne bi ni bilo, hvala udruzi Domne i naravno, hvala svima koju su došli iz Drniša, Osijeka, Zadra, Ljubljane, Podgorice, Beograda, našim prijateljima i prijateljma koji su nas došli podržati!"

15:28
"Država nije zaštitila naše pravo na javno okupljanje, ovo nije pravna država! Na nas su bacali, i još uvijek bacaju, kamenje, boce, pepeljare i eksplozivne naprave. Nalazimo se u okruženju ovdje na Rivi dok policija već 20 mnuta razmišlja hoće li nas evakuirati. Naša je sigurnost ugrožena", izjavila je vidno uzrujana Sanja Juras za crol.hr.
Jedan je mladić iz povorke stradao i odvezen je u bolnicu.

15:17
Split Pride prekinut!
Policija razvozi sudionike u policijsku postaju radi sigurnosti i nasilja koje bi moglo eskalirati. Mirjana Kučer iz Domina zahvalila je svima na hrabrosti. Rivom odjekuju sablasni povici "Ubi ubi pedera".

15:07
Sanja Juras se popela na pozornicu i zatražila prekid programa, "Država nas nije zaštitila, policija je dopustila huliganima pristup i napade na Povorku!" Čuju se pogrdni povici i zviždanje. Sudionici sklonjeni iza pozornice.

14:56
Promatrači na povorku bacaju trule rajčice i kamenje, na Rivi se čuju topovski udari i povici "ubi ubi pedera", navodno je snimatelj RTL televizije pogođen kamenom u glavu.

14:44
Povorka je morala stati, iz redova promatrača na njih si bačene baklje i suzavac. Čuju se ustaške pjesme "Evo zore, evo dana".

14:32
Povorka je krenula, okupljeni građani im mašu i plješću. Incidenata nema, policija je privela jednog muškarca.

14:12
Mediji javljaju kako je policija privela 50-ak osoba, uglavnom zbog neimanja osobnih dokumenata. Sudionicima su se pridružili i splitski novinari i književnici, Zlatko Gall, Jurica Pavičić, Ante Tomić i Damir Pilić. Osim njih stigao je i predsjednik splitskog HNS-a Goran Kovačević. Na Rivi se navodno okupilo osam tisuća promatrača.

13:58
Sanja Juras za crol.hr potvrdila je da se po njezinim procjenama okupilo oko 300 ljudi, no neki su se sudionici su se žalili da ih policija ne pušta pa su redari Split Pridea morali intervenirati. Općenito je zadovoljna stupnjem sigurnosti.

13:15
Policija je naredila vlasnicima nekih kafića na Rivi da ih zatvore zbog sigurnosti. Iznad Pjace je izvješena  jedna zastava duginih boja.

13:28
Organizatora u Đardinu još nema. Policijski kordoni sprečavaju ulazak svima koji nisu sudionici. Čuju se povici uz negativne komentare prolaznika. Pripremljeni transparenti.

11:30 - 13:00
Na Rivi su postavljene ograde. Uži je centar grada preplavljen policijom. Manje skupine policajaca, u skupinama od 3-4 stoje na svakih desetak metara. U razgovoru s policajcem doznajemo da se ne očekuje velik otpor Paradi ponosa, da su sudionici sigurni te da je velik broj policajaca u civilu.

Očekuje se neorganizirani otpor - prema izjavi policajca. Riva je vidno manje posjećena nego inače subotom, čemu je uzrok ili "sramota" zbog "prepoznavanja" ili naprosto osobna sigurnost.

Na ulicama Dioklecijanove palače samo policajci podsjećaju da se danas održava Split Pride, nigdje se ne vide dugine boje, Đardin je još relativno prazan. Čuje se pokoji komentar prolaznika "što je ovo,ovako ni za rata nije bilo". Ghetto je zatvoren!.

Đardin je doslovno okupiran policijom, a policajci stoje u nizu postrojeni uz ogradu. Interventna policija je na ulicama, a prisutni su i policajci iz drugih gradova.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Koliko sitničavi homofobi u svojoj homofobiji mogu biti, pokazuje novi pothvat Hrvoja Zekanovića,

Kao i svake godine, donosimo vam pregled 10 najboljih pjesama LGBT (friendly) glazbenika u

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.