Foto: iStockphotoKad se govori o temama vezanim uz homoseksualnost, vjernici često tvrde kako oni i sâm Bog "vole grešnika", ali "mrze grijeh", no znanstvenici su dokazali kako je to mit te da je u pozadini želja za fizičkom agresijom.

Tako barem pokazuju rezultati istraživanja Centra za psihologiju religije pri Katoličkom sveučilištu u Louvainu, Belgija. Portal GayStarNews dobio je na uvid kopiju istraživanja koje još nije objavljeno, a pokazuje kako će vjernici vjerojatnije željeti nanijeti bol pripadnicima LGBT populacije koji se zalažu za svoja prava.

U prvom je eksperimentu kao paradigma za agresiju upotrijebljen ljuti umak. Osobe koje za sebe tvrde da su vjernici slušale izlaganja dvojice muškaraca: jedan od njih bio je gej i zagovarao je LGBT prava, a drugi "neutralan" koji je govorio o tehnološkom napretku. Obojici su nakon toga trebali u jelo dodati ekstra-ljuti umak od čilija, a prije toga im je rečeno da gej-predavač ne voli ljutu hranu.

Unatoč tome, baš su njemu servirali prekomjernu količinu ljutog umaka.

Drugi je eksperiment pokazao kako vjernici "ljube bližnjeg svog", ali samo ako im je sličan jer se pokazalo kako su spremniji pomoći nekome iz skupine istomišljenika nego onima koji njeguju i žive drugačije vrijednosti.

Istraživanje "Religious prosociality and aggression: It’s real" u cijelosti će biti objavljeno u časopisu Journal for the Scientific Study of Religion, najvjerojatnije krajem godine.

 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Koliko sitničavi homofobi u svojoj homofobiji mogu biti, pokazuje novi pothvat Hrvoja Zekanovića,

Kao i svake godine, donosimo vam pregled 10 najboljih pjesama LGBT (friendly) glazbenika u

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.