Slijedom današnje vijesti da Vlada razmišlja o svojevrsnom "protureferendumu" kojim bi se spriječilo održavanje referenduma o braku, oglasio se odvjetnik inicijative "U ime obitelji", Krešimir Planinić. Ponovno pokušava manipulirati onim što u Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (ne)piše.

"Brak je definiran Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), čija je potpisnica i Hrvatska, kao pravo po kojem se priznaje pravo braka isključivo ženi i muškarcu. Takvo pravo na brak (odrasloj ženi i muškarcu) jedino je priznato kao ljudsko pravo koje se štiti. Republika Hrvatska iskazala je definiciju braka u postojećem Obiteljskom zakonu, čl. 5., kao zajednicu žene i muškarca, a svim državama potpisnicama Konvencije dopušteno je proširivanje braka, ali to odražava njihovu vlastitu sliku o ulozi braka u njihovim društvima, a ne proizlazi iz tumačenja temeljnih prava kako je propisano istom Konvencijom koja izrijekom definira ljudska prava. Kod zaštite prava moramo lučiti zaštitu ljudskih prava pojedinca (tako i osobe homoseksualne orijentacije) koja se neupitno štite, no spoj osoba istog spola nije ljudsko pravo", kaže on u svom tumačenju.

Gdje se točno spominje isključivo heteroseksualan brak?

Planinić, naravno, računa kako će malo tko posegnuti za čitanjem Konvencije u kojoj, naime, brak nije definiran kao isključiva zajednica žene i muškarca. Konkretno, u članku 12.1, "Pravo na brak" stoji sljedeće:
"Muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu sa domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava."

Dakle, nije propisano da isključivo međusobno žene i muškarci mogu sklapati brak, a domaćim zakonodavcima ništa ne stoji na putu da to pravo jednako urede za sve.

Nadalje Planinić spominje ono što smo od njegovih kolegica i kolega iz inicijative čuli već mnogo puta: presudu Europskog suda za ljudska prava koji je u predmetu X i drugi protiv Austrije donio odluku da "nema povrede Europske konvencije za ljudska prava tj. njezinog 14. članka – zabrana diskriminacije – kada homoseksualni parovi nemaju ista prava kao i osobe u braku", premda taj predmet nije imao izravne veze s pravom na brak, nego s pravom na posvajanje djeteta.

Austrija istospolnim parovima omogućila posvajanje, a Francuska dobila bračnu jednakost

Podsjetimo, sudu u Strasbourgu obratili su se lezbijski par i biološki sin jedne od njih kojem je danas 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Austrijsko pravosuđe uskratilo je dvjema ženama koje godinama žive u stabilnoj vezi da posvoje dijete jedna od druge, odnosno ne priznaje pravo postojanja druge majke. Sud je u obrazloženju kazao samo kako Konvencija od država-potpisnica eksplicitno ne zahtijeva ozakonjenje istospolnih brakova ili proširenje obiteljskih prava na iste. 

No, Sud je donio odluku kako jest riječ o diskriminaciji, a ostalo je povijest: Austrija je u kolovozu postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima.

Spomenuo je i predmet Gas i Dubois protiv Francuske, u kojem su dvije Francuskinje podnijele tužbu zbog diskriminacije temeljem seksualne orijentacije, opet zbog toga jer jedna od njih nije mogla posvojiti partneričino dijete iako su živjele u civilnom partnerstvu. U međuvremenu je Francuska dobila bračnu jednakost, a istospolni parovi pravo na posvajanje.

Vladinu najavu komentirao je i Lino Zonjić, član Organizacijskog odbora inicijative "U ime obitelji. On je kazao kako su pokrenuli referendum o izmjeni Ustava kako bi "zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca – onako kako to već stoji u Obiteljskom zakonu".

"No, čini se da ova Vlada želi nastaviti s kršenjem demokratskih standarda, ali ovaj bi put htjeli pokušati mimikrijom dostići uspjeh Građanske inicijative 'U ime obitelji', pa su se zgodno dosjetili pokrenuti medijsku kampanju i referendum koji bi mogao rezultirati ozakonjenjem zadiranja u temeljna ljudska prava i slobode", kazao je.

U Kaznenom zakonu istospolni su partneri obitelj

Premda je točno da se u Obiteljskom zakonu brak definira kao "zakonom uređena zajednica žene i muškarca", spomenimo i jednu zanimljivost iz Kaznenog zakona u kojem su istospolne zajednice praktički priznate kao obitelj.

Naime, u članku 87. osme glave Zakona stoji kako su "članovi obitelji bračni ili izvanbračni drug ili istospolni partner, njihova zajednička djeca te djeca svakog od njih, srodnik po krvi u ravnoj lozi, srodnik u pobočnoj lozi zaključno do trećeg stupnja, srodnici po tazbini do zaključno drugog stupnja, posvojitelj i posvojenik" te da su "bliske osobe članovi obitelji, bivši bračni ili izvanbračni drug ili istospolni partner i osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.