Slijedom današnje vijesti da Vlada razmišlja o svojevrsnom "protureferendumu" kojim bi se spriječilo održavanje referenduma o braku, oglasio se odvjetnik inicijative "U ime obitelji", Krešimir Planinić. Ponovno pokušava manipulirati onim što u Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (ne)piše.

"Brak je definiran Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), čija je potpisnica i Hrvatska, kao pravo po kojem se priznaje pravo braka isključivo ženi i muškarcu. Takvo pravo na brak (odrasloj ženi i muškarcu) jedino je priznato kao ljudsko pravo koje se štiti. Republika Hrvatska iskazala je definiciju braka u postojećem Obiteljskom zakonu, čl. 5., kao zajednicu žene i muškarca, a svim državama potpisnicama Konvencije dopušteno je proširivanje braka, ali to odražava njihovu vlastitu sliku o ulozi braka u njihovim društvima, a ne proizlazi iz tumačenja temeljnih prava kako je propisano istom Konvencijom koja izrijekom definira ljudska prava. Kod zaštite prava moramo lučiti zaštitu ljudskih prava pojedinca (tako i osobe homoseksualne orijentacije) koja se neupitno štite, no spoj osoba istog spola nije ljudsko pravo", kaže on u svom tumačenju.

Gdje se točno spominje isključivo heteroseksualan brak?

Planinić, naravno, računa kako će malo tko posegnuti za čitanjem Konvencije u kojoj, naime, brak nije definiran kao isključiva zajednica žene i muškarca. Konkretno, u članku 12.1, "Pravo na brak" stoji sljedeće:
"Muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu sa domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava."

Dakle, nije propisano da isključivo međusobno žene i muškarci mogu sklapati brak, a domaćim zakonodavcima ništa ne stoji na putu da to pravo jednako urede za sve.

Nadalje Planinić spominje ono što smo od njegovih kolegica i kolega iz inicijative čuli već mnogo puta: presudu Europskog suda za ljudska prava koji je u predmetu X i drugi protiv Austrije donio odluku da "nema povrede Europske konvencije za ljudska prava tj. njezinog 14. članka – zabrana diskriminacije – kada homoseksualni parovi nemaju ista prava kao i osobe u braku", premda taj predmet nije imao izravne veze s pravom na brak, nego s pravom na posvajanje djeteta.

Austrija istospolnim parovima omogućila posvajanje, a Francuska dobila bračnu jednakost

Podsjetimo, sudu u Strasbourgu obratili su se lezbijski par i biološki sin jedne od njih kojem je danas 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Austrijsko pravosuđe uskratilo je dvjema ženama koje godinama žive u stabilnoj vezi da posvoje dijete jedna od druge, odnosno ne priznaje pravo postojanja druge majke. Sud je u obrazloženju kazao samo kako Konvencija od država-potpisnica eksplicitno ne zahtijeva ozakonjenje istospolnih brakova ili proširenje obiteljskih prava na iste. 

No, Sud je donio odluku kako jest riječ o diskriminaciji, a ostalo je povijest: Austrija je u kolovozu postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima.

Spomenuo je i predmet Gas i Dubois protiv Francuske, u kojem su dvije Francuskinje podnijele tužbu zbog diskriminacije temeljem seksualne orijentacije, opet zbog toga jer jedna od njih nije mogla posvojiti partneričino dijete iako su živjele u civilnom partnerstvu. U međuvremenu je Francuska dobila bračnu jednakost, a istospolni parovi pravo na posvajanje.

Vladinu najavu komentirao je i Lino Zonjić, član Organizacijskog odbora inicijative "U ime obitelji. On je kazao kako su pokrenuli referendum o izmjeni Ustava kako bi "zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca – onako kako to već stoji u Obiteljskom zakonu".

"No, čini se da ova Vlada želi nastaviti s kršenjem demokratskih standarda, ali ovaj bi put htjeli pokušati mimikrijom dostići uspjeh Građanske inicijative 'U ime obitelji', pa su se zgodno dosjetili pokrenuti medijsku kampanju i referendum koji bi mogao rezultirati ozakonjenjem zadiranja u temeljna ljudska prava i slobode", kazao je.

U Kaznenom zakonu istospolni su partneri obitelj

Premda je točno da se u Obiteljskom zakonu brak definira kao "zakonom uređena zajednica žene i muškarca", spomenimo i jednu zanimljivost iz Kaznenog zakona u kojem su istospolne zajednice praktički priznate kao obitelj.

Naime, u članku 87. osme glave Zakona stoji kako su "članovi obitelji bračni ili izvanbračni drug ili istospolni partner, njihova zajednička djeca te djeca svakog od njih, srodnik po krvi u ravnoj lozi, srodnik u pobočnoj lozi zaključno do trećeg stupnja, srodnici po tazbini do zaključno drugog stupnja, posvojitelj i posvojenik" te da su "bliske osobe članovi obitelji, bivši bračni ili izvanbračni drug ili istospolni partner i osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.