Splitski dominikanac Luka Prcela koji je prošle godine na misi prenošenoj na HRT-u negirao zločinački karakter Nezavisne Države Hrvatske prekršajno će odgovarati zbog vrijeđanja osjećaja građana. Kaznenu prijavu protiv njega podnijela je novinarka Nataša Škaričić, koja je pozvana na sud u svojstvu svjedokinje.

Izvidi DORH-a trajali su desetak mjeseci, a sad su konačno i zaključili kako postoji osnovana sumnja da je Prcela počinio prekršaj javnog vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Podnositeljica kaznene prijave protiv dominikanca Prcele novinarka Nataša Škaričić u izjavi za Crol.hr ističe kako je mislila da će DORH posve zanemariti njezinu prijavu.

Padamo u nesvijest na svaki novi incident, a nismo uporni u istjerivanju starih

"Državno odvjetništvo mi se nije javljalo mjesecima, a mediji se nisu previše zainteresirali za cijeli slučaj. Usput, nevjerojatan mi je taj običaj da padamo u nesvijest na svaki novi incident, a nismo uporni u istjerivanju starih. Ovakav rasplet je, blago rečeno, zanimljiv jer će se svećeniku suditi za 'vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana'. S druge strane, i dalje ne znamo na kojoj razini mora biti promocija fašizma da bi institucije žešće reagirale. Što više mislim o toj situaciji, to mi se čini sve senzacionalnijom, u svim njezinim aspektima", ističe Škaričić.

Podsjetimo, u propovijedi koju je HRT izravno prenosila početkom svibnja prošle godine, prior Dominikanskog samostana u Splitu Luka Prcela napao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je, uoči komemoracije u Jasenovcu, izjavila da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila zločinačka tvorevina.

'Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45? Ma, ja pitam, ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla – pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici", kazao je Prcela.

Kazna u njemačkim markama

Predsjednica ga je tad putem društvenih mreža pozvala da se okrene budućnosti, od njega se ogradio provincijal splitskog Dominikanskog samostana, Arsen Bauk tražio je reakciju USKOK-a, tri katoličke intelektualke – časna sestra i profesorica biblijske hermeneutike Jadranka Brnčić, teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai te redovnica Isusovih malih sestara Vesna Zovkić oštro su se ogradile od Prceline "propovijedi", ali nitko osim Nataše Škaričić koja je inicirala podnošenje kaznene prijave (inicijativi se odazvalo 20-ak građana), nije ništa konkretno poduzeo.

U kaznenoj prijavi dvadesetak građana, predvođenih Natašom Škaričić, navedene su izjave Prcele uz dodatak da postoji osnovana sumnja da je svećenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325., stavak 4. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, koji kaže: Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine.

DORH je na koncu procijenio da je Prcela prekršio članak 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem stoji da će se "kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom".

Prceli će se suditi po zakonu koji je na snazi od 1994., kad je zakonodavac zbog inflacije u zakone upisivao kazne u njemačkim markama umjesto u hrvatskim dinarima. Izmjene koje su trebale sa stvarnošću uskladiti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, pripremljene su još 2012., ali do danas nije promijenjen. Hoće li to predstavljati problem u suđenju svećeniku Prceli, tek ćemo vidjeti. Suđenje počinje u ožujku.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.