Foto: businessinsider.comPrije točno 15 godina na današnji dan prikazana je epizoda humoristične serije "Ellen" u kojoj se Ellen Degeneres deklarirala kao lezbijka. Premda se isprva činilo da je njezina karijera zato zauvijek završila, dogodilo se posve suprotno.


Seriju "Ellen" počela je emitirati američka televizijska kuća ABC 29. travnja 1994. godine. Do 22. srpnja 1998. godine, kad je ukinuta, prikazalo se ukupno 109 epizoda. U tom je razdoblju Ellen DeGeneres dala samo dva intervjua. Jedan je bio za magazin "Time" tijekom kojega se deklarirala kao lezbijka, a drugi u epizodi "The Puppy Episode", u kojoj svojoj terapeutkinji (Oprah Winfrey) govori o svojoj seksualnosti.

Epizoda "The Puppy Episode" prikazana je 30. travnja 1997. godine

Komična epizoda donijela je seriji najveću gledanost od čak 42 milijuna gledatelja. Osim što je Amerikance i Amerikanke prikovala za male ekrane, spomenuta epizoda slovila je kao iznimno kontroverzna i zbog toga uzrokovala prijetnje od strane oglašivača. U studio je tad stigla i prijetnja o bombi, no nesreća je izbjegnuta.

"To je bio ogroman korak u mom životu. Mislim da su ljudi osjetili iskrenost u cijeloj priči. Znam da sam mnogima pomogla, a isto činim i danas jer čujem roditelje i djecu kako zahvaljujući seriji razgovaraju otvoreno i bez tabua. Ovo je poanta televizije: može potaknuti važne razgovore", osvrnula se jednom prilikom Ellen na prijelomnu epizodu.

Premda se Ellen isprva nije smatrala aktivisticom, svoj status svjetski slavne osobe sve češće koristi upravo za promicanje LGBT ravnopravnosti

Povijesni čin otvorio vrata drugima

Serija "Ellen" prva je u povijesti američkih serija u kojoj se glavni lik deklarirao kao homoseksualna osoba. Poslužila je kao poligon za outanje glumaca i glumica koji su došli nakon Ellen. Danas su TV-serije uobičajeno sredstvo postizanja vidljivosti seksualnih (i drugih) manjina te ne izazivaju pretjerane reakcije javnosti.

Iako je pokrenula lavinu i svojim činom deklariranja ušla u povijest, Ellen je ušla u razdoblje depresije i društvene izolacije koji su doveli do prekida karijere.

Oprah Winfrey jedva je dočekala priliku da u svojoj emisiji ugosti Ellen

Sljedeće dvije sezone dobile su etiketu "Gledati u prisustvu odrasle osobe" (PG - Parental guidance), a serija je vrlo brzo i ukinuta zbog pada gledanosti. Slijedile su godine nezaposlenosti s tek nekoliko filmskih i televizijskih uloga, a ni privatno joj nisu cvale ruže. Godine 2000. pod bizarnim okolnostima napustila ju je partnerica Anne Heche, što je izazvalo golemu pozornost javnosti, a slučaj danima nije silazio s novinskih naslovnica diljem svijeta.

Foto: People

Preko trnja do zvijezda

Tad je o današnjoj slavi i društvenom ugledu mogla samo sanjati, no Ellen je uz puno truda i strpljenja uspjela doći na vrh ljestvice najomiljenijih i najbogatijih TV lica Amerike i šire. Danas je zaštitno lice brojnih kampanja i nekih trgovačkih lanaca, a popularnost joj iz dana u dan raste iznimno uspješnim talk-showom "The Ellen DeGeneres Show". Osim toga, Forbes ju je 2010. godine uvrstio na popis najmoćnijih žena svijeta, a mediji su je prozvali "novom Oprah".

Iste godine vjenčala se s višegodišnjom partnericom Portiom De Rossi koja je kasnije i službeno promijenila prezime u DeGeneres.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Dok je Hod za život, inicijativa za ukidanje prava na pobačaj, uspjela kroz centar Zagreba provesti

Travanj u queer glazbi obilježio je nostalgični drag projekt, radostan lezbijski pop i umjetničko

Za nekoliko dana proslavit ću deset godina imigracije u Kanadi. Ideš! "Nema šanse!", "Kaj je već

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.